Puree z dyni

Składniki:

  • miąższ dyni bez skóry - 800 gramów
  • Bulion na włoszczyźnie Knorr - 1 sztuka
  • czosnek ząbki - 2 sztuki
  • Gałka muszkatołowa z Indonezji Knorr - 1 szczypta
  • Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr - 1 szczypta
  • masło - 1 łyżka

Zamów świeże składniki z dostawą do domu do wybranych przepisów.

Sposób przygotowania:

  1. Dynię pokrój w mniejsze kawałki. Kostkę bulionową knorr rozetrzyj z oliwą.
  2. Dynię przełóż do naczynia żaroodpornego. Dodaj ząbki czosnku, igiełki rozmarynu i całość polej oliwą z kostką Knorr. Piecz w temperaturze 160 stopni przez 40 minut aż dynia dobrze zmięknie.
  3. Po pieczeniu odstaw dynię do ostygnięcia. Następnie obierz z skóry. Pozbądź się również pestek.
  4. Dynię wraz ziołami, czosnkiem i powstałym podczas pieczenia sosem przełóż do miksera. Dodaj masło, gałkę muszkatołową, pieprz i zmiksuj na gładkie puree. Podawaj do mięs i ryb. Rada Takie purée bez przypraw to także podstawa do zup, ciast albo deseru.