Purée z karmelizowaną cebulką

4


Łatwe


15 min.


4 os.

Składniki
ziemniaki ugotowane, przeciśnięte przez praskę700 gramów
Rosół z kury Knorr1 sztuka
masło lub margaryna100 gramów
śmietana 18 %200 mililitrów
gałka muszkatałowa1 sztuka
oliwa z oliwek2 łyżki
szalotka pokrojona w cienkie plastry15 sztuk
świeża szałwia posiekana1 łyżeczka
biały ocet balsamiczny1 łyżka
cukier2 łyżeczki
Przygotowanie
Krok 1
Na rozgrzanej oliwie podsmaż pokrojone w plastry szalotki, gdy zaczną się rumienić dodaj cukier i ocet balsamiczny. Smaż aż cukier się skarmelizuje a cebulki staną się złote.
Krok 2
Przeciśnięte przez sito ziemniaki połącz z masłem i śmietana, dopraw do smaku otartą gałka muszkatową, posiekaną szałwią i kotką rosołową. Wymieszaj.
Autor: Piotr MurawskiPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl