|
Składniki | ||
ziemniaki ugotowane, przeciśnięte przez praskę | 700 gramów | |
Rosół z kury Knorr | 1 sztuka | |
masło lub margaryna | 100 gramów | |
śmietana 18 % | 200 mililitrów | |
gałka muszkatałowa | 1 sztuka | |
oliwa z oliwek | 2 łyżki | |
szalotka pokrojona w cienkie plastry | 15 sztuk | |
świeża szałwia posiekana | 1 łyżeczka | |
biały ocet balsamiczny | 1 łyżka | |
cukier | 2 łyżeczki |
Przygotowanie |
Krok 1 |
Na rozgrzanej oliwie podsmaż pokrojone w plastry szalotki, gdy zaczną się rumienić dodaj cukier i ocet balsamiczny. Smaż aż cukier się skarmelizuje a cebulki staną się złote. |
Krok 2 |
Przeciśnięte przez sito ziemniaki połącz z masłem i śmietana, dopraw do smaku otartą gałka muszkatową, posiekaną szałwią i kotką rosołową. Wymieszaj. |
Autor: Piotr Murawski |