Purée z karmelizowaną cebulką
  • 15 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • ziemniaki ugotowane, przeciśnięte przez praskę - 700 gramów
  • Rosół z kury Knorr - 1 sztuka
  • masło lub margaryna - 100 gramów
  • śmietana 18 % - 200 mililitrów
  • gałka muszkatałowa - 1 sztuka
  • oliwa z oliwek - 2 łyżki
  • szalotka pokrojona w cienkie plastry - 15 sztuk
  • świeża szałwia posiekana - 1 łyżeczka
  • biały ocet balsamiczny - 1 łyżka
  • cukier - 2 łyżeczki

Sposób przygotowania:

  1. Na rozgrzanej oliwie podsmaż pokrojone w plastry szalotki, gdy zaczną się rumienić dodaj cukier i ocet balsamiczny. Smaż aż cukier się skarmelizuje a cebulki staną się złote.
  2. Przeciśnięte przez sito ziemniaki połącz z masłem i śmietana, dopraw do smaku otartą gałka muszkatową, posiekaną szałwią i kotką rosołową. Wymieszaj.