| |||||||||
| Składniki | ||
| ziemniaki ugotowane, przeciśnięte przez praskę | 700 gramów | |
| Rosół z kury Knorr | 1 sztuka | |
| masło lub margaryna | 100 gramów | |
| śmietana 18 % | 200 mililitrów | |
| gałka muszkatałowa | 1 sztuka | |
| oliwa z oliwek | 2 łyżki | |
| szalotka pokrojona w cienkie plastry | 15 sztuk | |
| świeża szałwia posiekana | 1 łyżeczka | |
| biały ocet balsamiczny | 1 łyżka | |
| cukier | 2 łyżeczki |
| Przygotowanie |
| Krok 1 |
| Na rozgrzanej oliwie podsmaż pokrojone w plastry szalotki, gdy zaczną się rumienić dodaj cukier i ocet balsamiczny. Smaż aż cukier się skarmelizuje a cebulki staną się złote. |
| Krok 2 |
| Przeciśnięte przez sito ziemniaki połącz z masłem i śmietana, dopraw do smaku otartą gałka muszkatową, posiekaną szałwią i kotką rosołową. Wymieszaj. |
| Autor: Piotr Murawski |