Puszyste placki z dynią
  • 30 minut
  • 6 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • dynia - 600 gramów
  • mąka pszenna - 200 gramów
  • mleko - 1 szklanka
  • proszek do pieczenia - 1 łyżka
  • jajo - 1 sztuka
  • cukier - 2 łyżki
  • Cynamon z Wietnamu Knorr - 0.5 łyżeczek
  • margaryna - 2 łyżki
  • Goździki z Indonezji Knorr - 2 sztuki
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Dynię obierz, oczyść i zetrzyj na grubej tarce. Goździki rozetrzyj w moździerzu.
  2. W garnku rozpuść margarynę, wsyp dynię, oprósz cynamonem, dodaj goździki i duś na wolnym ogniu 10 minut. Wystudź.
  3. Wymieszaj w misce mąkę, cukier, jajo, proszek do pieczenia z mlekiem. Dodaj dynię i ponownie wymieszaj.
  4. Na patelni rozgrzej olej i nakładaj stołową łyżką niewielkie placuszki. Smaż z obu stron na złoty kolor. Podawaj z cukrem pudrem lub polane syropem klonowym.