Puszyste placki z makiem
  • 15 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • mak gotowy z puszki - 150 gramów
  • mąka pszenna - 150 gramów
  • jajko - 1 sztuka
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Cynamon z Wietnamu Knorr - 1 łyżeczka
  • cukier waniliowy - 1 sztuka
  • mleko - 250 mililitrów
  • rodzynki - 0.5 szklanek
  • rum - 2 łyżki
  • cukier puder
  • olej do smażenia - 0.5 szklanek

Sposób przygotowania:

  1. W misce wymieszaj mąkę, jajo, proszek do pieczenia, cynamon, cukier z mlekiem i odstaw na 10 minut.
  2. Rodzynki namocz w rumie i również odstaw na 10 minut.
  3. Połącz ciasto z rodzynkami i makiem.
  4. Rozgrzej lekko olej na szerokiej patelni i smaż okrągłe placki po kilka minut z każdej strony. Powinny być chrupiące i rumiane.
  5. Odsącz placki z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podawaj posypane cukrem pudrem.