Puszysty sernik wiedeński
  • 60 minut
  • Trudne

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 150 gramów
  • mąka - 150 gramów
  • cukier puder - 250 gramów
  • żółtko - 1 sztuka
  • sól - 1 szczypta
  • twaróg - 800 gramów
  • jajko - 12 sztuk
  • cukier waniliowy - 1 łyżka
  • rodzynki - 50 gramów
  • smażona skórka pomarańczowa - 50 gramów
  • polewa czekoladowa - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę przesiej przez sito, następnie wymieszaj z 50 g cukru i szczyptą soli.
  2. 100 g Kasi pokrój na kawałki i posiekaj z mąką.
  3. Dodaj żółtko, szybko zagnieć ciasto, z którego uformuj kulę, owiń w folię i włóż do lodówki na 30 minut.
  4. Ciasto wyjmij z lodówki, rozwałkuj.
  5. Wylep nim dno posmarowanej Kasią tortownicy.
  6. Nakłuj je widelcem i piecz 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200’ C.
  7. Ser zmiel i przetrzyj przez sito.
  8. Kasię utrzyj na puszysty krem, dodaj kolejno żółtka, pozostały cukier puder, cukier waniliowy i małymi porcjami ser.
  9. Białka ubij na sztywną pianę i wyłóż na masę serową.
  10. Dodaj posiekaną skórkę pomarańczową, opłukane i wysuszone rodzynki.
  11. Delikatnie wymieszaj i przełóż do tortownicy na podpieczone ciasto.
  12. Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 180’C i piecz 55-60 min.
  13. Ostudzony sernik oblej polewą czekoladową.