Pyszna szarlotka
  • 15 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 45 minut
  • 160 °C

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 25 dekagramów
  • mąka - 60 dekagramów
  • cukier - 25 dekagramów
  • żółtko - 6 sztuk
  • śmietana - 3 łyżki
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • jabłka - 1 kilogram
  • cukier - 1 łyżka
  • galaretka agrestowa - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. Wyrobić ciasto, podzielić na 2 części.
  2. Jedną dać na blachę, a drugą rozwałkować i nałożyć na masę jabłkową.
  3. Piec ok 45 min. w temp. 160.
  4. Masa jabłkowa - jabłka zetrzeć na grubej tarce, podsmażyć z cukrem, a na koniec dodać suchą galaretkę i dokładnie wymieszać.