| |||||||||
| Składniki | ||
| woda | 1 szklanka | |
| jajko | 1 sztuka | |
| sól | 1 szczypta | |
| cukier | 0.25 szklanek | |
| mąka | 3 szklanki | |
| masło | 3 łyżki | |
| drożdże | 150 gramów |
| Przygotowanie |
| Krok 1 |
| Zrób rozczyn –połącz drożdże, wodę 3 łyżki mąki, łyżeczkę cukru, zamieszaj przykryj ściereczką i odstaw na 15 minut do wyrośnięcia. Następnie dodaj mąkę, cukier, masło, jajko oraz sól. |
| Krok 2 |
| Wrób ciasto i pozostaw pod przykryciem do wyrośnięcia na 20 minut. Następnie podziel je na 14 części i uformuj podłużne bułeczki. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i układaj bułeczki w odstępach od siebie. |
| Krok 3 |
| Przykryj ściereczką i poczekaj 30 minut, żeby podrosły. Piekarnik nagrzej do 190 stop. C, włóż bułeczki i piecz około 10 minut. |
| Autor: garlic |