|
Składniki | ||
woda | 1 szklanka | |
jajko | 1 sztuka | |
sól | 1 szczypta | |
cukier | 0.25 szklanek | |
mąka | 3 szklanki | |
masło | 3 łyżki | |
drożdże | 150 gramów |
Przygotowanie |
Krok 1 |
Zrób rozczyn –połącz drożdże, wodę 3 łyżki mąki, łyżeczkę cukru, zamieszaj przykryj ściereczką i odstaw na 15 minut do wyrośnięcia. Następnie dodaj mąkę, cukier, masło, jajko oraz sól. |
Krok 2 |
Wrób ciasto i pozostaw pod przykryciem do wyrośnięcia na 20 minut. Następnie podziel je na 14 części i uformuj podłużne bułeczki. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i układaj bułeczki w odstępach od siebie. |
Krok 3 |
Przykryj ściereczką i poczekaj 30 minut, żeby podrosły. Piekarnik nagrzej do 190 stop. C, włóż bułeczki i piecz około 10 minut. |
Autor: garlic |