Pyszne bułeczki drożdżowe z brzoskwiniami
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 20 minut
  • 200 °C

Składniki:

  • mąka - 1 kilogram
  • drożdże - 1 opakowanie
  • mleko - 2 szklanki
  • Kostka do pieczenia Kasia - 100 gramów
  • cukier - 200 gramów
  • jajko - 3 sztuki
  • sól - 1 szczypta
  • brzoskwinie - 1 unit
  • jagody
  • truskawki

Sposób przygotowania:

  1. Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru i zalać połową (tj. 1 szklanką) ciepłego mleka.
  2. Dodać 200 g mąki (1 i 1/4 szklanki), wymieszać, przykryć i odstawić rozczyn na 1 godzinę.
  3. Jajka ubić z cukrem. Ubite jajka razem z pozostałą częścią mąki i mlekiem dodać do rozczynu, posolić, wymieszać i dokładnie wyrobić ciasto.
  4. Gdy ciasto będzie gładkie, wlać roztopioną i przestudzoną Kasię, ponownie wyrobić i odstawić na 3-4 minuty.
  5. Przez około 1 godzinę starać się wymieszać ciasto co 4-5 minut. Ale nie jest to regułą, ja ten czas trochę sobie skracam, jak tylko ciasto mi wyrośnie.
  6. Formujemy bułki i nadziewamy np. jagodami, marmoladą z brzoskwiń itd.
  7. Bułki ułożyć na posmarowanej Kasią i posypanej bułką tartą lub mąką blasze i ponownie odstawić na parę minut do wyrośnięcia.
  8. Piec w temperaturze 200 stopni C około 20 minut.