Pyszne Ciasto z Truskawkami
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 30 minut
  •  °C

Składniki:

  • cukier - 125 gramów
  • mąka - 125 gramów
  • jajko - 4 sztuki
  • proszek do pieczenia - 1 szczypta
  • alkohol - 1 łyżka
  • woda wrząca - 150 mililitrów
  • cukier - 80 gramów
  • śmietana - 400 mililitrów
  • cukier puder - 80 gramów
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie
  • truskawki - 25 dekagramów

Sposób przygotowania:

  1. Ubijamy pianę z białek, dodajemy cukier, ubijamy, dodając po jednym żółtku.
  2. Na końcu wsypujemy mąkę.
  3. Ciasto przekładamy do formy i pieczemy na złoty kolor.
  4. Przestudzamy i kroimy na 2 lub 3 dyski.
  5. Rozmieszać składniki na syrop, wystudzić i nasączyć dyski biszkoptowe.
  6. Śmietanę ubijamy z cukrami i pudrem.
  7. Blaty przekładamy bitą śmietaną, dodajemy truskawki do środka i udekorować nimi wierzch.
  8. Dać do lodówki do stężenia.