Pyszne ciasto ze śliwkami
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 60 minut
  •  °C

Składniki:

  • jajka - 4 sztuki
  • cukier - 1 szklanka
  • mąka - 2 szklanki
  • Kostka do pieczenia Kasia - 1 sztuka
  • proszek do pieczenia - 2.5 łyżeczki
  • esencja arakowa - 1 unit
  • śliwki - 1.5 kilogramów
  • polewa - 1 opakowanie
  • wiórki kokosowe - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. Jaja utrzeć z cukrem, dodać szklankę mąki i wymieszać.
  2. Roztopić Kasię i wrzącą wlać do ciasta.
  3. Po wymieszaniu dodać druga szklankę mąki, proszek do pieczenia i arak.
  4. Całość wymieszać dokładnie.
  5. Śliwki przeciąć na połówki i wyjąc pestki.
  6. Ciasto wlewamy do uprzednio nasmarowanej tortownicy i układamy owoce.
  7. Pieczemy w piekarniku około 1 godziny.
  8. Po wyjęciu ciasta polewamy gotowa polewą i posypujemy wiórkami.