Pyszne ciasto ze śliwkami lub innymi owocami
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 60 minut
  • 180 °C

Składniki:

  • mąka - 0.5 kilogramów
  • Kostka do pieczenia Kasia - 1 opakowanie
  • cukier puder - 30 dekagramów
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie
  • proszek do pieczenia - 1 opakowanie
  • jajko - 5 sztuk
  • śliwki bez pestek - 1 kilogram
  • cukier brązowy - 2 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę, Kasię, cukier puder i waniliowy ucierać na puszystą masę.
  2. Dodać proszek do pieczenia i stopniowo żółtka.
  3. Z białek ubić pianę i dodać do ciasta.
  4. Wyłożyć na wytłuszczoną blachę (ja używam zwykłej blaszki, a dla połowy składników tortownicy o średnicy około 20-22cm).
  5. Na cieście ułożyć śliwki (skórką do ciasta) i posypać brązowym cukrem.