PYSZNE ROGALIKI Z BUDYNIEM
  • 15 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 0 minut
  • 180 STOPNI °C

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 1 sztuka
  • mąka pszenna - 4 szklanki
  • gęsta śmietana - 1 opakowanie
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie
  • cukier - 3 łyżki
  • świeże drożdże - 3 dekagramy
  • cukier puder - 2 łyżki
  • budyń waniliowy - 1 opakowanie
  • mleko - 300 mililitrów

Sposób przygotowania:

  1. MĄKĘ POSIEKAĆ NOŻEM W MISCE Z KASIĄ I CUKRAMI. DROŻDŻE ROZKRUSZYĆ W ŚMIETANIE I WYMIESZAĆ. WSZYSTKIE SKŁADNIKI POŁĄCZYĆ I ZAGNIEŚĆ CIASTO.
  2. BUDYŃ UGOTOWAĆ NA GĘSTO I OSTUDZIĆ. CIASTO ROZWAŁKOWAĆ NA PASKI O SZER. 5 CM I POWYCINAĆ TRÓJKĄTY. NA KAŻDY TRÓJKĄT NAŁOŻYĆ NA ŚRODEK TROCHĘ BUDYNIU I ZAWINĄĆ FORMUJĄC ROGALE.
  3. UŁOŻYĆ NA BLASZCE . WSTAWIĆ DO PIEKARNIKA NA 180 STOPNI I PIEC 15 MINUT. UPIECZONE ROGALKI Z BUDYNIEM POSYPAĆ CUKREM PUDREM.