Pyszne ziemniaczki nadziewane śledziami

Składniki:

  • ziemniaki - 8 sztuk
  • czerwona papryka - 2 sztuki
  • sól
  • jogurt naturalny - 2 opakowania
  • pietruszka - 1 pęczek
  • szczypiorek - 1 pęczek
  • koperek - 1 pęczek
  • pieprz cayenne
  • kwaśna śmietana - 0.12 litrów
  • matiasy - 6 sztuk

Sposób przygotowania:

  1. Umyj ziemniaki a następnie owiń folią aluminiową. Piecz w rozgrzanym piekarniku (225 stopni) przez godziny.
  2. W tym czasie przygotuj sos, jogurt dokładnie wymieszaj ze śmietaną, dodaj pokrojoną drobno pietruszkę i koperek. Przypraw solą, pieprzem i pieprzem Cayenne. Odstaw aby składniki mogły się połączyć.
  3. Filety śledziowe i paprykę pokrój w cienkie paseczki, wymieszaj z pokrojonym drobno szczypiorkiem.
  4. Upieczone ziemniaki natnij na środku głęboko i wypełnij farszem śledziowo -paprykowym.
  5. Ułóż na półmisku z liśćmi pietruszki do dekoracji.