Przygotowanie |
Krok 1 |
Ubić sztywną pianę z białek i cukru, dosypać mąkę i wymieszać. |
Krok 2 |
Powidła lub dżem (najlepiej wiśniowy, porzeczkowy), orzechy, rodzynki. |
Krok 3 |
Ciasto podzielić na dwie części, rozwałkować na wielkość blachy, posmarować każdą część dżemem, wyłożyć na dżem pianę z białek, posypać wierzch posiekanymi orzechami i rodzynkami. |
Krok 4 |
Upiec na złoty kolor. |
Krok 5 |
Jeśli piecze się oddzielnie dwa placki, to białka najlepiej podzielić na pół i ubijać oddzielnie, tuż przed pieczeniem. |
Krok 6 |
Masa: 1 Kasia, 1,5 szklanki mleka, 1/2 szklanki cukru, 2 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej. |
Krok 7 |
Ugotować budyń i po wystudzeniu utrzeć na puch z Kasią. |
Krok 8 |
Przełożyć placki kremem. |