Pyszotka
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 0 minut
  • 180 °C

Składniki:

    ciasto
  • mąka - 40 dekagramów
  • Kostka do pieczenia Kasia - 20 dekagramów
  • żółtko - 4 sztuki
  • śmietana - 4 łyżeczki
  • białko - 4 sztuki
  • cukier - 20 dekagramów
  • mąka pszenna - 1 łyżka
  • dżem - 1 puszka
  • posiekane orzechy włoskie
  • rodzynki
  • masa
  • Kostka do pieczenia Kasia - 1 opakowanie
  • mleko - 1.5 szklanek
  • mąka pszenna - 2 łyżki
  • mąka ziemniaczana - 2 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Ubić sztywną pianę z białek i cukru, dosypać mąkę i wymieszać.
  2. Powidła lub dżem (najlepiej wiśniowy, porzeczkowy), orzechy, rodzynki.
  3. Ciasto podzielić na dwie części, rozwałkować na wielkość blachy, posmarować każdą część dżemem, wyłożyć na dżem pianę z białek, posypać wierzch posiekanymi orzechami i rodzynkami.
  4. Upiec na złoty kolor.
  5. Jeśli piecze się oddzielnie dwa placki, to białka najlepiej podzielić na pół i ubijać oddzielnie, tuż przed pieczeniem.
  6. Masa: 1 Kasia, 1,5 szklanki mleka, 1/2 szklanki cukru, 2 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej.
  7. Ugotować budyń i po wystudzeniu utrzeć na puch z Kasią.
  8. Przełożyć placki kremem.