Pyszotka

1


Łatwe


60 min.


1 os.

Składniki
Ciasto:
mąka40 dekagramów
Kostka do pieczenia Kasia20 dekagramów
żółtko4 sztuki
śmietana4 łyżeczki
białko 4 sztuki
cukier20 dekagramów
mąka pszenna1 łyżka
dżem 1 puszka
posiekane orzechy włoskie
rodzynki
Masa:
Kostka do pieczenia Kasia1 opakowanie
mleko1.5 szklanek
mąka pszenna2 łyżki
mąka ziemniaczana2 łyżki
Przygotowanie
Krok 1
Ubić sztywną pianę z białek i cukru, dosypać mąkę i wymieszać.
Krok 2
Powidła lub dżem (najlepiej wiśniowy, porzeczkowy), orzechy, rodzynki.
Krok 3
Ciasto podzielić na dwie części, rozwałkować na wielkość blachy, posmarować każdą część dżemem, wyłożyć na dżem pianę z białek, posypać wierzch posiekanymi orzechami i rodzynkami.
Krok 4
Upiec na złoty kolor.
Krok 5
Jeśli piecze się oddzielnie dwa placki, to białka najlepiej podzielić na pół i ubijać oddzielnie, tuż przed pieczeniem.
Krok 6
Masa: 1 Kasia, 1,5 szklanki mleka, 1/2 szklanki cukru, 2 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej.
Krok 7
Ugotować budyń i po wystudzeniu utrzeć na puch z Kasią.
Krok 8
Przełożyć placki kremem.
Autor: Użytkownik Moje CiastoPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl