Pyzy z kapustą i grzybami
  • 60 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • ziemniaki, najlepiej "stare" - 500 gramów
  • mąka pszenna - 50 gramów
  • mąka ziemniaczana - 1 łyżka
  • jajko - 1 sztuka
  • dodatkowa mąka do podsypania - 1 łyżka
  • kapusta kwaszona - 300 gramów
  • cebula - 2 sztuki
  • grzyby suszone - 30 gramów
  • ząbki czosnku - 2 sztuki
  • Majeranek z krajów śródziemnomorskich Knorr - 1 szczypta
  • Liść laurowy z Turcji Knorr - 2 sztuki
  • Delikat przyprawa uniwersalna Knorr - 2 łyżki
  • Ziele angielskie z Meksyku Knorr - 3 ziarna
  • woda - 450 mililitrów
  • olej - 1 łyżka

Sposób przygotowania:

  1. Kapustę przepłucz zimną wodą, następnie poszatkuj i zalej świeżą wodą. Do kapusty dodaj liść laurowy Knorr, ziele angielskie Knorr, suszone grzyby oraz przyprawę Delikat Knorr. Gotuj, aż kapusta będzie miękka i większość płynu wyparuje.
  2. Na patelni podsmaż posiekaną cebulę i czosnek. Po chwili dodaj majeranek Knorr , następnie połącz wszystko z farszem z kapusty. Dokładnie wymieszaj i duś jeszcze kilka minut. Gotowy farsz odstaw do ostygnięcia.
  3. Ziemniaki umyj i ugotuj ze skórką w lekko osolonej wodzie aż będą miękkie, ok 30 minut. Następnie odcedź ziemniaki, obierz i przeciśnij przez praskę. Do wystudzonych ziemniaków dodaj jajko, obie mąki, szczyptę soli i delikatnie lecz energicznie wymieszaj, (nie wyrabiaj ciasta zbyt długo). Gotowe ciasto wyłóż na podsypaną mąką stolnicę i podziel na kilka równych części. Z każdej zroluj wałek i podziel go nożem na mniejsze kawałki.
  4. Każdy kawałek ciasta uformuj w dłoniach na małą kulkę, w której następnie umieść porcję kapuścianego farszu. Kulkę ponownie uformuj tak, aby ciasto dokładnie otoczyło farsz. Gotowe kulki odstaw na kilka minut, aby podeschły.
  5. Gotuj pyzy kilka minut w wodzie, aż wypłyną. Podawaj gotowane lub smażone