Przygotowanie |
Krok 1 |
Kapustę przepłucz zimną wodą, następnie poszatkuj i zalej świeżą wodą. Do kapusty dodaj liść laurowy Knorr, ziele angielskie Knorr, suszone grzyby oraz przyprawę Delikat Knorr. Gotuj, aż kapusta będzie miękka i większość płynu wyparuje. |
Krok 2 |
Na patelni podsmaż posiekaną cebulę i czosnek. Po chwili dodaj majeranek Knorr , następnie połącz wszystko z farszem z kapusty. Dokładnie wymieszaj i duś jeszcze kilka minut. Gotowy farsz odstaw do ostygnięcia. |
Krok 3 |
Ziemniaki umyj i ugotuj ze skórką w lekko osolonej wodzie aż będą miękkie, ok 30 minut. Następnie odcedź ziemniaki, obierz i przeciśnij przez praskę. Do wystudzonych ziemniaków dodaj jajko, obie mąki, szczyptę soli i delikatnie lecz energicznie wymieszaj, (nie wyrabiaj ciasta zbyt długo). Gotowe ciasto wyłóż na podsypaną mąką stolnicę i podziel na kilka równych części. Z każdej zroluj wałek i podziel go nożem na mniejsze kawałki. |
Krok 4 |
Każdy kawałek ciasta uformuj w dłoniach na małą kulkę, w której następnie umieść porcję kapuścianego farszu. Kulkę ponownie uformuj tak, aby ciasto dokładnie otoczyło farsz. Gotowe kulki odstaw na kilka minut, aby podeschły. |
Krok 5 |
Gotuj pyzy kilka minut w wodzie, aż wypłyną. Podawaj gotowane lub smażone |