Pyzy z kapustą i grzybami

26


Łatwe


60 min.


4 os.

Składniki
ziemniaki, najlepiej "stare"500 gramów
mąka pszenna50 gramów
mąka ziemniaczana1 łyżka
jajko1 sztuka
dodatkowa mąka do podsypania1 łyżka
kapusta kwaszona300 gramów
cebula2 sztuki
grzyby suszone 30 gramów
ząbki czosnku2 sztuki
Majeranek z krajów śródziemnomorskich Knorr1 szczypta
Liść laurowy z Turcji Knorr2 sztuki
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr2 łyżki
Ziele angielskie z Meksyku Knorr3 ziarna
woda450 mililitrów
olej1 łyżka
Przygotowanie
Krok 1
Kapustę przepłucz zimną wodą, następnie poszatkuj i zalej świeżą wodą. Do kapusty dodaj liść laurowy Knorr, ziele angielskie Knorr, suszone grzyby oraz przyprawę Delikat Knorr. Gotuj, aż kapusta będzie miękka i większość płynu wyparuje.
Krok 2
Na patelni podsmaż posiekaną cebulę i czosnek. Po chwili dodaj majeranek Knorr , następnie połącz wszystko z farszem z kapusty. Dokładnie wymieszaj i duś jeszcze kilka minut. Gotowy farsz odstaw do ostygnięcia.
Krok 3
Ziemniaki umyj i ugotuj ze skórką w lekko osolonej wodzie aż będą miękkie, ok 30 minut. Następnie odcedź ziemniaki, obierz i przeciśnij przez praskę. Do wystudzonych ziemniaków dodaj jajko, obie mąki, szczyptę soli i delikatnie lecz energicznie wymieszaj, (nie wyrabiaj ciasta zbyt długo). Gotowe ciasto wyłóż na podsypaną mąką stolnicę i podziel na kilka równych części. Z każdej zroluj wałek i podziel go nożem na mniejsze kawałki.
Krok 4
Każdy kawałek ciasta uformuj w dłoniach na małą kulkę, w której następnie umieść porcję kapuścianego farszu. Kulkę ponownie uformuj tak, aby ciasto dokładnie otoczyło farsz. Gotowe kulki odstaw na kilka minut, aby podeschły.
Krok 5
Gotuj pyzy kilka minut w wodzie, aż wypłyną. Podawaj gotowane lub smażone
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl