Pyzy z koperkiem
  • 30 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • ziemniaki, najlepiej "stare" - 400 gramów
  • mąka pszenna - 50 gramów
  • mąka ziemniaczana - 1 łyżka
  • jajko - 1 sztuka
  • mąka do podsypania
  • koperek świeży - 1 pęczek
  • Mieszanka ziół i przypraw Knorr Polska z koperkiem - 1 łyżka
  • masło - 4 łyżki
  • olej - 1 łyżka

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki umyj i ugotuj ze skórką w lekko osolonej wodzie aż będą miękkie, ok 30 minut. Następnie odcedź ziemniaki, obierz i przeciśnij przez praskę. Do wystudzonych ziemniaków dodaj jajko, obie mąki, szczyptę soli i delikatnie lecz energicznie wymieszaj, (nie wyrabiaj ciasta zbyt długo). Gotowe ciasto wyłóż na podsypaną mąką stolnicę i podziel na kilka równych części.
  2. Z każdej zroluj wałek i podziel go nożem na mniejsze kawałki.
  3. Każdy kawałek ciasta uformuj w dłoniach na małą kulkę. Gotowe pyzy odstaw na kilka minut, aby podeschły.
  4. Gotuj pyzy 2-3 minuty w wodzie, aż wypłyną.
  5. Na patelni rozpuść masło i dopraw je przyprawą Knorr. Ugotowane pyzy przełóż na talerz i polej rozpuszczonym masłem ziołowym. Udekoruj gałązkami świeżego koperku i podawaj.