Mieszanka ziół i przypraw Knorr Polska z koperkiem - 1 łyżka
masło - 4 łyżki
olej - 1 łyżka
Sposób przygotowania:
Ziemniaki umyj i ugotuj ze skórką w lekko osolonej wodzie aż będą miękkie, ok 30 minut. Następnie odcedź ziemniaki, obierz i przeciśnij przez praskę. Do wystudzonych ziemniaków dodaj jajko, obie mąki, szczyptę soli i delikatnie lecz energicznie wymieszaj, (nie wyrabiaj ciasta zbyt długo). Gotowe ciasto wyłóż na podsypaną mąką stolnicę i podziel na kilka równych części.
Z każdej zroluj wałek i podziel go nożem na mniejsze kawałki.
Każdy kawałek ciasta uformuj w dłoniach na małą kulkę. Gotowe pyzy odstaw na kilka minut, aby podeschły.
Gotuj pyzy 2-3 minuty w wodzie, aż wypłyną.
Na patelni rozpuść masło i dopraw je przyprawą Knorr. Ugotowane pyzy przełóż na talerz i polej rozpuszczonym masłem ziołowym. Udekoruj gałązkami świeżego koperku i podawaj.