Pyzy z mięsem mielonym i pieczarkami
  • 60 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • mięso mielone wieprzowe - 300 gramów
  • ziemniaki - 1 kilogram
  • Delikat przyprawa uniwersalna Knorr - 2 łyżki
  • jajka - 2 sztuki
  • pieczarki - 150 gramów
  • cebula czerwona - 1 sztuka
  • ząbki czosnku - 2 sztuki
  • mąka ziemniaczana - 3 łyżki
  • bułka tarta - 3 łyżki
  • Majeranek z krajów śródziemnomorskich Knorr - 1 łyżka
  • boczek - 5 plastrów
  • Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr - 1 szczypta
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Połowę ziemniaków ugotuj i przetrzyj przez praskę na purée. Resztę zetrzyj na tarce i odsącz z nadmiaru płynu.
  2. Ziemniaki połącz ze sobą, dodając mąkę i jajko. Wyrób na gładką masę, podsypując mąką. Uformuj kulki i rozgnieć je na placki.
  3. Cebulę oraz czosnek obierz i posiekaj, pieczarki umyj i pokrój w drobną kostkę.
  4. Przesmaż cebulę i czosnek na patelni, dodaj pieczarki i mięso. Smaż, doprawiając pieprzem, majerankiem i Delikatem Knorr. Przestudź, dodaj jajka i bułkę tartą. Wyrób na jednolitą masę.
  5. Na kawałki ciasta układaj kulki mięsa i sklejaj boki, uważając, aby nie wystawał farsz.
  6. Na gotującą się wodę wrzucaj pyzy i gotuj od wypłynięcia jeszcze przez 5 minut. Podawaj ciepłe z pokrojonym i podsmażonym boczkiem.