Pyzy z mięsem i fetą w sosie serowym
  • 60 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • mięso mielone z indyka - 300 gramów
  • ziemniaki - 1 kilogram
  • ser feta - 1 opakowanie
  • mąka ziemniaczana - 80 gramów
  • jajka - 3 sztuki
  • Fix Spaghetti 4 sery z brokułami Knorr - 1 opakowanie
  • Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr - 1 szczypta
  • cebula biała - 1 sztuka
  • Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny - 5 łyżek
  • bazylia - 1 pęczek
  • śmietana 36% - 300 mililitrów
  • sól do smaku - 1 szczypta

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki ugotuj i przepuść przez praskę lub utłucz na gładką masę. Dodaj 2 jajka, mąkę i zagnieć ciasto. W razie potrzeby dodaj trochę mąki.
  2. Mięso dopraw solą i pieprzem, dodaj jajko oraz połowę posiekanej i przesmażonej cebuli. Połącz dokładnie wszystkie składniki.
  3. Z mięsa formuj kulki. Do środka włóż fetę i posiekaną bazylię.
  4. Zagotuj śmietanę w rondlu i dodaj Fix Spaghetti 4 sery z brokułami Knorr.
  5. Z ciasta odrywaj niewielkie kawałki i formuj je w kulki. Każdą rozpłaszcz na dłoni, a na jej środku ułóż kulkę mięsa i sklejaj. Pyzy wkładaj do gotującej się wody i po wypłynięciu gotuj 5 minut. Podawaj polane sosem serowym i dekoruj resztą bazylii.