Pyzy z mięsem

Składniki:

  • ziemniaki - 3 kilogramy
  • cebula - 4 sztuki
  • olej - 1 łyżka
  • jajko - 1 sztuka
  • sól - 1 szczypta
  • mięso mielone wieprzowe - 700 gramów
  • pieprz kolorowy - 1 szczypta

Sposób przygotowania:

  1. 1,5 kg obranych ziemniaków ugotuj w osolonej wodzie.
  2. Drugą część zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Odciśnij przez gazę, sok zlej do miseczki, po kilku minutach wylej, a pozostałą w misce skrobię dodaj do ziemniaków.
  3. Ugotowane ziemniaki utłucz i wymieszaj ze startymi na tarce, dodaj jajko, ewentualnie mąkę.
  4. Cebulę posiekaj i podsmaż z mięsem na oleju, dopraw solą i pieprzem.
  5. Na dłoń nałóż porcję ziemniaków, na to łyżkę farszu, zlep i uformuj kulę.
  6. Pyzy ugotuj w osolonej wodzie, od momentu wypłynięcia gotuj jeszcze przez 15-20 minut.