Pyzy z ziemniakami i twarogiem

5


Łatwe


45 min.


4 os.

Składniki
ziemniaki, najlepiej "stare"400 gramów
mąka pszenna50 gramów
mąka ziemniaczana1 łyżka
jajko1 sztuka
mąka do podsypania
cebula biała2 sztuki
Sos grzybowy Knorr1 opakowanie
ząbki czosnku3 sztuki
ser twarogowy200 gramów
pieprz czarny mielony1 szczypta
masło lub margaryna4 łyżki
Przygotowanie
Krok 1
Ziemniaki umyj i ugotuj ze skórką w lekko osolonej wodzie aż będą miękkie, ok 30 minut. Następnie odcedź ziemniaki, obierz i przeciśnij przez praskę.
Krok 2
Cebulę oraz czosnek drobno posiekaj i usmaż. Twaróg i ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę. Następnie połącz z cebulą i czosnkiem. Dobrze wymieszaj i dopraw pieprzem.
Krok 3
Do masy twarogowej dodaj obie mąki oraz jajko. Szybko i energicznie połącz ciasto. Gotowe ciasto wyłóż na podsypaną mąką stolnicę i podziel na kilka równych części. Z każdej zroluj wałek i podziel go nożem na mniejsze kawałki z który w dłoniach formuj duże i okrągłe pyzy. Odstaw na kilka minut aby podeschły.
Krok 4
Gotuj kluski kilka minut w wodzie, aż wypłyną. Sos grzybowy Knorr przygotuj według wskazówek na opakowaniu. Pyzy podawaj z sosem na boku.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl