Pyzy ze szpinakiem
  • 60 minut
  • 6 osób
  • Średnie

Składniki:

  • ziemniaki - 1 kilogram
  • jajko - 1 sztuka
  • szpinak mrożony - 300 gramów
  • Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr - 1 sztuka
  • pomidory suszone - 5 sztuk
  • cebula - 1 sztuka
  • biały ser - 100 gramów
  • oliwa do smażenia - 30 mililitrów

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obierz – połowę ugotuj, wystudź i przeciśnij przez praskę. Pozostałe ziemniaki zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, odciśnij. Powstały płyn pozostaw na kilka minut w miseczce, następnie odlej, a pozostałą na dnie skrobię zachowaj.
  2. Połącz w misce oba rodzaje ziemniaków, dodaj jajko oraz skrobię i wyrób ciasto.
  3. Pokrojoną w kostkę cebulę przesmaż na rozgrzanej oliwie. Pomidory pokrój w cienkie paski i dodaj do cebuli. Na koniec dodaj szpinak, duś do momentu odparowania wody i dopraw pokruszoną mini kostką Knorr oraz pieprzem. Wymieszaj z pokruszonym serem i wystudź.
  4. Gotowe ciasto podziel na 16-20 porcji. Każdą z nich rozpłaszcz, nałóż łyżkę farszu, zlep i formuj pyzy.
  5. Uformowane pyzy wkładaj do wrzącej, osolonej wody i gotuj około 5 minut od wypłynięcia na powierzchnię wody. Podawaj ciepłe.