| Przygotowanie |
| Krok 1 |
| Przygotuj ciasto na pyzy mieszając fix i 300 ml wody razem z jednym jajkiem. Masę odstaw na 10 minut na bok aby zgęstniała.
|
| Krok 2 |
| Cebulkę pokrój w kostkę. Podsmaż na rozgrzanej patelni z tłuszczem, na złoty kolor.
|
| Krok 3 |
| W między czasie przygotuj farsz. Mięso przepuść przez maszynkę. Dodaj koperek, bułkę tartą, przyprawę Knorr oraz podsmażoną cebulkę. Całość dokładnie wymieszaj.
|
| Krok 4 |
| Z mięsa formuj małe centymetrowej średnicy kulki. Kulki obtocz w cieście ziemniaczanym. Jeśli masa na kluski będzie mało plastyczna dolej trochę więcej wody.
|
| Krok 5 |
| Pyzy gotuj przez około 3 minuty. Ugotowane podawaj polane cebulką i z surówką. Z pyz ułóż bałwana i przebij wykałaczką do szaszłyków. Ze szczypiorku zrób guziczki i oczy, z marchewki nos.
|