Pyzy ziemniaczane z mięsnym nadzieniem

2


Łatwe


45 min.


6 os.

Składniki
drobiowe mięso z rosołu300 gramów
bułka tarta2 łyżki
cebula3 sztuki
koperek0.5 pęczków
jajko1 sztuka
olej roślinny do smażenia80 mililitrów
Przyprawa do mięs Knorr1 łyżeczka
Fix Chrupiące placki ziemniaczane Knorr1 opakowanie
szczypiorek do dekoracji
marchewka do dekoracji
natka pietruszki do dekoracji
woda300 mililitrów
Przygotowanie
Krok 1
Przygotuj ciasto na pyzy mieszając fix i 300 ml wody razem z jednym jajkiem. Masę odstaw na 10 minut na bok aby zgęstniała.
Krok 2
Cebulkę pokrój w kostkę. Podsmaż na rozgrzanej patelni z tłuszczem, na złoty kolor.
Krok 3
W między czasie przygotuj farsz. Mięso przepuść przez maszynkę. Dodaj koperek, bułkę tartą, przyprawę Knorr oraz podsmażoną cebulkę. Całość dokładnie wymieszaj.
Krok 4
Z mięsa formuj małe centymetrowej średnicy kulki. Kulki obtocz w cieście ziemniaczanym. Jeśli masa na kluski będzie mało plastyczna dolej trochę więcej wody.
Krok 5
Pyzy gotuj przez około 3 minuty. Ugotowane podawaj polane cebulką i z surówką. Z pyz ułóż bałwana i przebij wykałaczką do szaszłyków. Ze szczypiorku zrób guziczki i oczy, z marchewki nos.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl