Pyzy ziemniaczane z mięsnym nadzieniem
  • 45 minut
  • 6 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • drobiowe mięso z rosołu - 300 gramów
  • bułka tarta - 2 łyżki
  • cebula - 3 sztuki
  • koperek - 0.5 pęczków
  • jajko - 1 sztuka
  • olej roślinny do smażenia - 80 mililitrów
  • Przyprawa do mięs Knorr - 1 łyżeczka
  • Fix Chrupiące placki ziemniaczane Knorr - 1 opakowanie
  • szczypiorek do dekoracji
  • marchewka do dekoracji
  • natka pietruszki do dekoracji
  • woda - 300 mililitrów

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj ciasto na pyzy mieszając fix i 300 ml wody razem z jednym jajkiem. Masę odstaw na 10 minut na bok aby zgęstniała.
  2. Cebulkę pokrój w kostkę. Podsmaż na rozgrzanej patelni z tłuszczem, na złoty kolor.
  3. W między czasie przygotuj farsz. Mięso przepuść przez maszynkę. Dodaj koperek, bułkę tartą, przyprawę Knorr oraz podsmażoną cebulkę. Całość dokładnie wymieszaj.
  4. Z mięsa formuj małe centymetrowej średnicy kulki. Kulki obtocz w cieście ziemniaczanym. Jeśli masa na kluski będzie mało plastyczna dolej trochę więcej wody.
  5. Pyzy gotuj przez około 3 minuty. Ugotowane podawaj polane cebulką i z surówką. Z pyz ułóż bałwana i przebij wykałaczką do szaszłyków. Ze szczypiorku zrób guziczki i oczy, z marchewki nos.