Quarkstollen
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 40 minut
  • 200 °C

Składniki:

  • mąka - 500 gramów
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • jajko - 2 sztuki
  • cukier - 150 gramów
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie
  • twaróg waniliowy - 250 gramów
  • Kostka do pieczenia Kasia - 125 gramów
  • migdały posiekane - 125 gramów
  • rodzynki - 150 gramów
  • skórka cytrynowa - 50 gramów
  • rum - 20 mililitrów
  • sól - 1 szczypta

Sposób przygotowania:

  1. Jaja, cukier, cukier wanilinowy, twarożek, sól, rum i Kasię zmiksować na gładką masę, a następnie dodać do niej mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
  2. Do ciasta dodać bakalie i dobrze wymieszać.
  3. Ciasto rozwałkować i zwinąć w roladę.
  4. Ciepłe ciasto posmarować po wierzchu Kasią i grubo posypać cukrem pudrem.