|
Składniki | ||
tortille pszenne | 8 sztuk | |
Ketchup Hellmann's z miodem | 100 mililitrów | |
wędzona pierś z kurczaka | 300 gramów | |
ser cheddar | 200 gramów | |
cebula czerwona | 2 sztuki | |
papryka czerwona | 2 sztuki | |
kmin rzymski | 1 łyżka | |
oliwa z oliwek | 50 mililitrów | |
natka kolendry | 1 pęczek | |
awokado dojrzałe | 1 sztuka |
Przygotowanie |
Krok 1 |
Cebulę obierz i pokrój w cienkie piórka. Paprykę umyj, osusz, wydrąż gniazda i pokrój w paski. Posiekaj drobno kolendrę i pokrój w kostkę awokado. Następnie opłucz pierś z kurczaka i pokrój go w paski. Na rozgrzaną patelnię dodawaj kolejno mięso z kurczaka, cebulę i paprykę, kmin rzymski, awokado i tarty ser. Podsmażaj całość, aż mięso będzie usmażone w środku, a warzywa zmiękną. Na koniec dodaj ketchup Hellmann’s z miodem, dokładnie zamieszaj i podsmażaj dodatkowe 3 minuty. |
Krok 2 |
Na placki tortilli nałóż i rozsmaruj przygotowany farsz. Tortille złóż na pół i obsmaż z obu stron na patelni (2-3 minuty na jedną stronę), aż ciasto ładnie się zarumieni, a ser roztopi. Gotową quesadillas serwuj pokrojoną w trójkąty. |
Autor: Piotr Murawski |