Quesadilla z grillowanym kurczakiem - VIDEO
  • 60 minut
  • 4 osoby
  • Średnie

Składniki:

  • podwójna pierś z kurczaka - 1 sztuka
  • Delikat przyprawa uniwersalna Knorr - 0.5 łyżeczek
  • limonka - 1 sztuka
  • sól - 1 szczypta
  • Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr - 0.5 łyżeczek
  • Chili z Indii Knorr - 1 szczypta
  • Papryka słodka z Hiszpanii Knorr - 1 łyżeczka
  • kwaśna gęsta śmietana - 6 łyżek
  • guacamole - 0.25 szklanek
  • salsa - 0.25 szklanek
  • ser żółty - 300 gramów
  • ząbek czosnku - 1 sztuka
  • czerwona cebula - 1 sztuka
  • czerwona lub żółta papryka - 1 sztuka
  • tortille pszenne - 4 sztuki
  • oliwa z oliwek - 1 łyżka
  • Kmin rzymski z Indii mielony Knorr - 1 łyżeczka

Sposób przygotowania:

  1. Pierś z kurczaka pokrój w cienkie paski. Posyp Przyprawą Uniwersalną Delikat Knorr, kuminem, pieprzem, dodaj oliwę i limonkę. Wymieszaj dokładnie, by przyprawy oblepiły mięso. Odstaw przynajmniej na 30 minut.
  2. Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Paprykę pokrój w kostkę. Zetrzyj ser, wyciśnij sok z limonki.
  3. Na rozgrzany olej wrzuć cebulę i paprykę, smaż przez minutę. Dodaj kumin, sproszkowaną papryczkę chili, słodką paprykę oraz czosnek. Smaż kilka minut, często mieszając. Odstaw.
  4. Mięso wyjmij z marynaty i usmaż na patelni grillowej. Przełóż do usmażonych warzyw i wymieszaj.
  5. Tortillę połóż na ciepłej patelni, posmaruj farszem, dołóż 3 łyżeczki salsy, posyp serem, zakryj drugą tortillą.
  6. Smaż do czasu, gdy spód się zarumieni i za pomocą talerza przewróć na drugą stronę. Podobnie przygotuj kolejne dwie porcje.
  7. Quasadille pokrój na kawałki, na środek połóż trochę kwaśnej śmietany, guacamole oraz salsę. Serwuj ciepłe.