Quesadilla z grillowanym kurczakiem - VIDEO

17


Średnie


60 min.


4 os.

Składniki
podwójna pierś z kurczaka1 sztuka
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr0.5 łyżeczek
limonka1 sztuka
sól1 szczypta
pieprz czarny mielony0.5 łyżeczek
chili mielone1 szczypta
papryka słodka1 łyżeczka
kwaśna gęsta śmietana 6 łyżek
guacamole 0.25 szklanek
salsa0.25 szklanek
ser żółty300 gramów
ząbek czosnku1 sztuka
czerwona cebula1 sztuka
czerwona lub żółta papryka 1 sztuka
tortille pszenne 4 sztuki
oliwa z oliwek1 łyżka
kmin rzymski1 łyżeczka
Przygotowanie
Krok 1
Przygotowanie quesadilli z kurczakiem zacznij od mięsa. Pokrój podwójną pierś z kurczaka w cienkie paski i przełóż do miski. Posyp ją Przyprawą Uniwersalną Delikat Knorr, pół łyżeczki kminu rzymskiego i odrobiną mielonego czarnego pieprzu. Dodaj do miski także łyżkę oliwy z oliwek i wyciśnij sok z jednej limonki. Dokładnie wymieszaj całość, aby przyprawy otoczyły mięso. Odstaw przynajmniej na 30 minut – w tym czasie mięso się zamarynuje.
Krok 2
Podczas gdy mięso się marynuje, zajmij się warzywami. Obierz cebulę i ząbek czosnku, a następnie drobno posiekaj. Pokrój w kostkę paprykę. Możesz też zająć się w tym czasie serem, którym posypiesz quesadillę. Do starcia użyj tarki o dużych oczkach.
Krok 3
Rozgrzej na patelni 1-2 łyżki oleju roślinnego. Gdy będzie już gotowa do smażenia, wsyp na nią posiekaną cebulę i paprykę. Smaż przez minutę. Następnie dorzuć do warzyw czosnek, szczyptę mielonego chili, łyżeczkę słodkiej papryki oraz pozostałe pół łyżeczki kuminu rzymskiego. Dokładnie wymieszaj, aby składniki się połączyły. Smaż przez jeszcze kilka minut, często mieszając, żeby się nie spaliły. Odstaw je na później.
Krok 4
Pora wrócić do mięsa. Rozgrzej na patelni grillowej łyżkę oleju. Wyjmij kurczaka z marynaty i smaż do czasu, gdy mięso zmieni kolor i lekko się zarumieni. Przełóż je na patelnię z usmażonymi wcześniej warzywami i wymieszaj. Przełóż zawartość do innego naczynia – będziesz za chwilę używać tej samej patelni.
Krok 5
Na jeszcze ciepłej patelni połóż tortillę. Posmaruj ją farszem mięsno-warzywnym i salsą, posyp z wierzchu serem, a następnie zakryj drugim plackiem tortilli.
Krok 6
Smaż każdą quesadillę do czasu, gdy jej spód się zarumieni. Wtedy użyj talerza, żeby przewrócić ją na drugą stronę. Przygotuj w ten sam sposób kolejną porcję.
Krok 7
Quasadille z kurczakiem i warzywami pokrój na trójkątne kawałki. Na środek połóż po kilka łyżek kwaśnej śmietany, guacamole oraz salsy. Serwuj na ciepło.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl