Quesadillas - VIDEO
  • 30 minut
  • 6 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • pierś z kurczaka - 400 gramów
  • papryka żółta - 1 sztuka
  • papryka zielona - 1 sztuka
  • papryka czerwona - 1 sztuka
  • cebula - 2 sztuki
  • ser cheddar pomarańczowy - 200 gramów
  • tortilla pszenna - 10 sztuk
  • Przyprawa Adobo Knorr - 1 opakowanie
  • natka kolendry - 1 pęczek
  • olej roślinny - 3 łyżki
  • sól - 3 łyżeczki
  • marynowane papryczki Jalapeno - 100 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Piersi kurczaka, cebulę i paprykę pokrój w cienkie paseczki. Posiekaj natkę kolendry, zetrzyj na tarce ser.
  2. Mięso wymieszaj z solą i przyprawą Adobo Knorr, usmaż na patelni, odłóż na bok. Na tej samej patelni obsmaż cebulę i paprykę. Usmażone składniki wystudź, połącz z natką kolendry, pokrojonymi w plastry papryczkami jalapeno oraz startym serem.
  3. Gotowy farsz umieść na powierzchni tortilli, złóż ją na pół. Przyciskając krawędź, rozłóż równomiernie farsz w środku. Placek z farszem umieść na średnio rozgrzanej patelni. Obsmażaj bez dodatku tłuszczu przez 3–4 minuty z każdej strony, aż placek zrobi się rumiany i chrupiący. Tortille podziel na trzy części.
  4. Gotową quesadillę podawaj z salsą pomidorową, awokado oraz kwaśną śmietaną.