Quesadillas z chorizo
  • 30 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • czerwona fasola - 100 gramów
  • Sos Hellmann's Garlic & Herb - 1 opakowanie
  • natka kolendry - 1 pęczek
  • Kmin rzymski z Indii mielony Knorr - 1 łyżka
  • zmielone ziarna kolendry - 1 łyżka
  • Przyprawa Adobo Knorr - 1 łyżka
  • kiełbasa chorizo - 200 gramów
  • ser cheddar - 100 gramów
  • cebula czerwona - 1 sztuka
  • papryka czerwona - 1 sztuka
  • tortille pszenne - 6 sztuk

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę i paprykę pokrój w cienkie paseczki, posiekaj natkę kolendry i zetrzyj ser na tarce. Czerwoną fasolę z puszki wypłucz, przełóż do kielicha miksera, dodaj przyprawę Adobe, kmin i zmielone ziarno kolendry, całość zmiksuj. Możesz dolać do fasoli 100ml wody - będzie łatwiej ją zmiksować. Fasolę dopraw do smaku szczyptą soli i posiekaną natką kolendry.
  2. Chorizo pokrój w plasterki, na zimnej patelni i słabym ogniu wysmaż ją tak, aby zrobiła się chrupiąca. Usuń z patelni nadmiar tłuszczu, a do kiełbasy dodaj cebulę i paprykę i smaż chwilę.
  3. Placki tortilli podgrzej w mikrofali lub na suchej patelni, tak aby zrobiły się miękkie, posmaruj je musem z fasoli, oprósz serem, dodaj podsmażoną paprykę z cebulą i chorizo. Placek złóż na pół.
  4. 4. Tak przygotowane tortille upiecz przez 1-2 minuty na patelni grillowej - uważając przy tym żeby się nie przypaliły. Gotowe quesadillas pokrój w cząstki, podawaj z sosem Hellmann’s Sos GARLIC & Herb