Quesadillas z grillowanymi warzywami z dipem z niebieskiego sera
  • 15 minut
  • 6 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • bakłażan - 1 sztuka
  • cukinia - 1 sztuka
  • czerwona papryka - 1 sztuka
  • żółta papryka - 1 sztuka
  • cebula - 2 sztuki
  • cała główka czosnku - 1 sztuka
  • ostre strąki papryki chili - 3 sztuki
  • Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny - 3 łyżki
  • Kmin rzymski z Indii mielony Knorr - 1 łyżka
  • natka kolendry - 1 pęczek
  • placek tortilli pszennej - 8 sztuk
  • Przyprawa do pikantnego kurczaka Knorr - 1 opakowanie
  • żółty ser - 100 gramów
  • dip
  • jogurt naturalny - 1 opakowanie
  • Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny - 1 łyżeczka
  • ząbek czosnku - 1 sztuka
  • cytryna - 0.5 sztuk
  • ser z niebieską pleśnią - 50 gramów
  • Majonez Hellmann's Babuni - 3 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Bakłażana, cukinię , cebule i paprykę pokrój w kostkę o grubości jednego centymetra. Warzywa rozłóż na blasze wyłożonej pergaminem i delikatnie spryskaj je Ramą.
  2. Na blasze umieść też całą główkę czosnku i papryczkę chili – piecz je tylko około 20 minut w 200 stopniach C, aż zrobią się miękkie. Następnie przełóż je na bok i wystudź, a czosnek obierz z łupin i razem z chili rozgnieć w moździerzu na miazgę. Resztę warzyw piecz jeszcze 10 min.
  3. Posiekaj natkę kolendry i zetrzyj żółty ser.
  4. Upieczone warzywa przełóż do miski. Następnie wymieszaj je z posiekaną kolendrą, pastą z czosnku i chili, opakowaniem przyprawy do pikantnego kurczaka oraz żółtym serem.
  5. Farsz umieść w ciepłej tortilli, złóż ją na pół i opiecz na ciepłej patelni z obu stron na złoty kolor. Tortillę pokrój w mniejsze trójkąty i podawaj z dipem. DIP: Ząbek czosnku rozetrzyj na miazgę z majonezem. Następnie wymieszaj z jogurtem i 1 łyżeczką Ramy, dodaj starty niebieski ser oraz sok z cytryny. Całość wymieszaj.