Quesadillas ze szpinakiem i mięsem

Składniki:

  • pierś z kurczaka - 2 sztuki
  • sól
  • ser żółty - 150 gramów
  • sok z limonki
  • kumin
  • oliwa
  • szpinak - 100 gramów
  • chilli
  • tortilla - 4 sztuki

Sposób przygotowania:

  1. Z oliwy i soku z limonki przygotuj marynatę, dopraw do smaku przyprawami. Mięso umyj, osusz, potnij w paski i włóż do zalewy. Odstaw na noc do lodówki.
  2. Następnego dnia osącz i smaż na rozgrzanym tłuszczu, aż mięso nabierze złotego koloru i będzie miękkie.
  3. Szpinak opłucz, ser zetrzyj na tarce.
  4. Jedną tortillę ułóż na patelni i podgrzej, ułóż odrobinę sera, szpinaku, kurczaka, znowu szpinak i ser. Przykryj drugim plackiem i podsmaż z obydwóch stron, bardzo uważając przy przewracaniu. Najlepiej zrobić to za pomocą talerza.
  5. składniki wykorzystaj do reszty tortilli. Rozkrój placki na cztery części.