Przygotowanie |
Krok 1 |
Foremkę na tatrę wysmaruj tłuszczem, oprósz bułką tartą albo wyłóż pergaminem. W misce szybko zagnieć ciasto, łącząc margarynę Kasię, ser Philadelphia i mąkę na gładką masę. Ciasto rozpłaszcz na płaski placek, wstaw do zamrażalki na około 20 minut. Po tym czasie ciasto przełóż na stolnicę oprószoną mąką i rozwałkuj cienki placek. Umieść go w przygotowanej foremce. Do środka włóż porcelanowe kulki lub nasyp do środka grochu. Całość piecz w 200° C przez około 10 minut, aż ciasto zrobi się delikatnie rumiane. Po upieczeniu usuń kulki. |
Krok 2 |
W międzyczasie przygotuj pozostałe składniki: szparagi oczyść z szypułek, odetnij zdrewniałe końce, pokrój je na 3-4 cm kawałki, pomidorki przekrój na pół, cebulę pokrój w półplastry, rozetrzyj na miazgę czosnek, posiekaj drobno bazylię. |
Krok 3 |
Warzywa ułóż na podpieczonym cieście. |
Krok 4 |
W rondelku podgrzej mleko, rozpuść w nim kostkę rosołową, dodaj do niego śmietanę, czosnek, zioła i jajka, część sera dokładnie wymieszaj. Tak przygotowanym płynem zalej warzywa w cieście. |
Krok 5 |
Quichę z wierzchu oprósz pozostałym serem. Całość zawiń w folię aluminiową, wstaw do nagrzanego do 190° C piekarnika na 45 minut. Po tym czasie usuń folię, całość piecz jeszcze 15 minut, tak aby masa jajeczna się ścięła, a ser na powierzchni placka zrobił się złocisty. |