Quiche ze szparagami

3


Łatwe


100 min.


4 os.

Składniki
ser Philadelphia200 gramów
Bulion na włoszczyźnie Knorr1 sztuka
Kostka do pieczenia Kasia200 gramów
mąka250 gramów
czerwona cebula1 sztuka
zielone szparagi1 pęczek
pomidory koktajlowe125 gramów
starty ser mozzarella100 gramów
śmietana 12%250 mililitrów
bazylia1 pęczek
jajka4 sztuki
ząbek czosnku2 sztuki
Przygotowanie
Krok 1
Foremkę na tatrę wysmaruj tłuszczem, oprósz bułką tartą albo wyłóż pergaminem. W misce szybko zagnieć ciasto, łącząc margarynę Kasię, ser Philadelphia i mąkę na gładką masę. Ciasto rozpłaszcz na płaski placek, wstaw do zamrażalki na około 20 minut. Po tym czasie ciasto przełóż na stolnicę oprószoną mąką i rozwałkuj cienki placek. Umieść go w przygotowanej foremce. Do środka włóż porcelanowe kulki lub nasyp do środka grochu. Całość piecz w 200° C przez około 10 minut, aż ciasto zrobi się delikatnie rumiane. Po upieczeniu usuń kulki.
Krok 2
W międzyczasie przygotuj pozostałe składniki: szparagi oczyść z szypułek, odetnij zdrewniałe końce, pokrój je na 3-4 cm kawałki, pomidorki przekrój na pół, cebulę pokrój w półplastry, rozetrzyj na miazgę czosnek, posiekaj drobno bazylię.
Krok 3
Warzywa ułóż na podpieczonym cieście.
Krok 4
W rondelku podgrzej mleko, rozpuść w nim kostkę rosołową, dodaj do niego śmietanę, czosnek, zioła i jajka, część sera dokładnie wymieszaj. Tak przygotowanym płynem zalej warzywa w cieście.
Krok 5
Quichę z wierzchu oprósz pozostałym serem. Całość zawiń w folię aluminiową, wstaw do nagrzanego do 190° C piekarnika na 45 minut. Po tym czasie usuń folię, całość piecz jeszcze 15 minut, tak aby masa jajeczna się ścięła, a ser na powierzchni placka zrobił się złocisty.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl