Quiche ze szparagami

3


Łatwe


100 min.


4 os.

Składniki
ser Philadelphia200 gramów
Bulion warzywny Knorr1 sztuka
Kostka do pieczenia Kasia200 gramów
mąka250 gramów
czerwona cebula1 sztuka
zielone szparagi1 pęczek
pomidory koktajlowe125 gramów
starty ser mozzarella100 gramów
śmietana 12%250 mililitrów
bazylia1 pęczek
jajka4 sztuki
ząbek czosnku2 sztuki
Przygotowanie
Krok 1
Foremkę na tatrę wysmaruj tłuszczem, oprósz bułką tartą albo wyłóż pergaminem. W misce szybko zagnieć ciasto, łącząc margarynę Kasię, ser Philadelphia i mąkę na gładką masę. Ciasto rozpłaszcz na płaski placek, wstaw do zamrażalki na około 20 minut. Po tym czasie ciasto przełóż na stolnicę oprószoną mąką i rozwałkuj cienki placek. Umieść go w przygotowanej foremce. Do środka włóż porcelanowe kulki lub nasyp do środka grochu. Całość piecz w 200° C przez około 10 minut, aż ciasto zrobi się delikatnie rumiane. Po upieczeniu usuń kulki.
Krok 2
W międzyczasie przygotuj pozostałe składniki: szparagi oczyść z szypułek, odetnij zdrewniałe końce, pokrój je na 3-4 cm kawałki, pomidorki przekrój na pół, cebulę pokrój w półplastry, rozetrzyj na miazgę czosnek, posiekaj drobno bazylię.
Krok 3
Warzywa ułóż na podpieczonym cieście.
Krok 4
W rondelku podgrzej mleko, rozpuść w nim kostkę rosołową, dodaj do niego śmietanę, czosnek, zioła i jajka, część sera dokładnie wymieszaj. Tak przygotowanym płynem zalej warzywa w cieście.
Krok 5
Quichę z wierzchu oprósz pozostałym serem. Całość zawiń w folię aluminiową, wstaw do nagrzanego do 190° C piekarnika na 45 minut. Po tym czasie usuń folię, całość piecz jeszcze 15 minut, tak aby masa jajeczna się ścięła, a ser na powierzchni placka zrobił się złocisty.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl