Quiche ze szpinakiem

i łososiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

311 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

69 osób wydrukowało

Pobierz pdf

161 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

300 gramów

100 gramów

100 gramów

nadzienie:

100 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

100 gramów

2 sztuki

200 mililitrów

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrój margarynę na małe kawałki, po czym wymieszaj ją w misce z mąką oraz serkiem i wyrób gładkie ciasto.

Quiche ze szpinakiem - Krok 1

Krok 2

Schłódź ciasto w lodówce przez 1 godzinę, następnie rozwałkuj, podsypując lekko mąką, na placek o grubości ok. ¾ cm.

Quiche ze szpinakiem - Krok 2

Krok 3

Przełóż ciasto do tortownicy i lekko ugnieć, tworząc niewysoki brzeg. Po nakłuwaj ciasto widelcem i podpiecz w 200°C przez około 10 minut.

Quiche ze szpinakiem - Krok 3

Krok 4

Wymieszaj Fix Spaghetti Carbonara Knorr z serem i śmietaną. Następnie dodaj dwa jajka i całość dokładnie wymieszaj.

Quiche ze szpinakiem - Krok 4

Krok 5

Pokrój łososia, cebulę i szpinak w paski. Wymieszaj z Fixem Knorr i przełóż do naczynia żaroodpornego. Posyp z wierzchu serem i piecz pod przykryciem przez około 20 minut w temp 200° C.

Quiche ze szpinakiem - Krok 5
1

Opinie o przepisie

  • Ania Szajdewik

    Ania Szajdewik, 26.11.2016

    Czegoś nie rozumiem? Dlaczego na koniec mam dać to do naczynia żaroodpornego? A nie do tego kruchego ciasta przypadkiem?

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Quiche ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Quiche ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Quiche ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Quiche ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Quiche ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Quiche ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Quiche ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Quiche ze szpinakiemQuiche ze szpinakiem

Ouiche to francuska wytrawna tarta z nadzieniem śmietanowo-jajecznym. Jedną z najpopularniejszych i najbardziej rozpowszechnionych jej odmian jest quiche lorraine z boczkiem i serem. Poznaj naszą wariację na ten temat, czyli quiche ze szpinakiem oraz łososiem. Ciekawym rozwiązaniem jest tu ciasto, które zrobisz bez użycia jajek, za to z dodatkiem kremowego serka. Wyrób je, schłodź w lodówce i wyłóż nim formę do tart. Nakłuj gęsto widelcem, żeby ciasto nie rosło w trakcie pieczenia i włóż na chwilę do piekarnika. W tym czasie przygotuj nadzienie na bazie sosu carbonara, śmietany i dodatków. Kawałki wędzonego albo świeżego łososia pokrój, a z liści szpinaku usuń ogonki (możesz użyć również mrożonego, pamiętaj jedynie, że należy go wcześniej rozmrozić, by nie puścił wody w nadzieniu). Farsz nałóż na ciasto i posyp żółtym serem. W tej wersji dobrze smakować będzie również dodatek suszonych pomidorów. Tartę ze szpinakiem i łososiem podawaj na ciepło razem z sałatą. Życzymy udanego pieczenia.