Quiche
  • 90 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • pszenna mąka razowa - 50 gramów
  • żółtko jajka - 1 sztuka
  • woda - 50 gramów
  • śmietana kremówka 30 % - 1 szklanka
  • jajko - 2 sztuki
  • mąka pszenna - 2 łyżki
  • sól do smaku - 5 szczypt
  • pieprz do smaku - 5 szczypt
  • suszone pomidory - 10 sztuk
  • brokuły - 1 sztuka
  • miękki ser kozi - 1 opakowanie
  • masło - 125 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Ciasto: Mąkę pszenną i razową wsypuję do miski, dodaję masło. Można posiekać masło nożem, lub ugnieść masło i mąkę rękami. Następnie dodaję żółtko oraz wodę i ugniatam aż do uzyskania gładkiego ciasta. Formuje kulkę, zawijam w folię i chowam na godzinę do lodówki.
  2. Po wyjęciu z lodówki wałkuję ciasto (najlepiej pomiędzy dwiema foliami) i przekładam na wałku do formy. (ja używam silikonową formę do tarty). Wystające brzegi można odciąć lub zawinąć do środka formy.
  3. Na tak przygotowane ciasto kładę papier do pieczenia i na niego wysypuję "obciążnik", może to być: fasola, soczewica... itp. Ciasto wsadzam na 15 minut do rozgrzanego na 200°C piekarnika. Potem zdejmuję obciążenie i piekę jeszcze 5 minut.
  4. czekam aż spód troszkę ostygnie. Suszone pomidory kroję w kostkę, dodaję ser kozi i drobno pokrojone brokuły. Śmietanę mieszkam z jajkami, mąką, solą i pieprzem i wylewam wszystko na wcześniej przygotowane pomidory, brokuły i serek kozi (serek kozi do smarowania). Wszystko piekę jeszcze 30 minut. SMACZNEGO!!!