Rabarbar i maliny pod kruszonką
  • 15 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 30 minut
  • 180 °C
  • żaroodporne kokilki

Składniki:

  • mąka - 225 gramów
  • Kostka do pieczenia Kasia - 150 gramów
  • brązowy cukier - 125 gramów
  • świeży rabarbar - 250 gramów
  • drobny cukier - 50 gramów
  • skórka z połowy niewoskowanej cytryny
  • starty imbir - 1 łyżeczka
  • maliny - 125 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik nagrzej do 180°C (piekarnik z termoobiegiem – do 160°C, oznaczenie piekarnika – 4). Wsyp mąkę do miski. Dodaj Kasię pokrojoną w kostkę. Ucieraj składniki do uzyskania drobnej kruszonki. Dosyp brązowego cukru.
  2. Umyj rabarbar i pokrój go na 1-2 cm kawałki. Dodaj do niego cukier, starty korzeń imbiru i skórkę z cytryny. Dosyp malin. Mieszankę włóż do żaroodpornych kokilek i obficie przykryj kruszonką.
  3. Kokilki włóż do piekarnika i piecz przez 30 minut, aż kruszonka nabierze złotego koloru. Wyjmij kokilki i odłóż do wystygnięcia.