Rabarbarowy placek z kokosową kruszonką

5


Łatwe


60 min.


1 os.

Składniki
Ciasto:
mąka krupczatka2 szklanki
jajko2 sztuki
cukier puder1 szklanka
Kostka do pieczenia Kasia1 opakowanie
proszek do pieczenia1 łyżeczka
cukier waniliowy1 opakowanie
śmietana gęsta 2 łyżki
rabarbar0.7 kilogramów
Kruszonka:
mąka krupczatka0.33 szklanek
wiórki kokosowe0.66 szklanek
Kostka do pieczenia Kasia0.5 opakowań
cukier puder0.5 szklanek
Przygotowanie
Krok 1
Kasię z cukrem pudrem i cukrem waniliowym ucieramy mikserem na puch. Ucierając, dodajemy po jednym jajku.
Krok 2
Gdy składniki się połączą, dodajemy przesianą przez sito mąkę z proszkiem do pieczenia. Ucieramy.
Krok 3
Gdy ciasto jest zbyt ścisłe, dodajemy kwaśną śmietanę i miksujemy jeszcze chwilkę.
Krok 4
Gotowe ciasto wykładamy na wysmarowaną tłuszczem średniej wielkości blachę, wyrównujemy powierzchnię, rozkładamy pokrojony w kostkę rabarbar i posypujemy wierzch kokosową kruszonką.
Krok 5
Kruszonkę robi się bardzo łatwo...wszystkie potrzebne do niej składniki siekamy, a gdy się połączą, to czubkami palców wyrabiamy kruszonkę i od razu posypujemy nią ciasto.
Krok 6
Całość wstawiamy do nagrzanego do temperatury 180 stopni C piekarnika i pieczemy około 45-60 minut w zależności od grubości ciasta. Upieczone ciasto po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem i gotowe.
Autor: Użytkownik Moje CiastoPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl