Rabarbarowy placek z kokosową kruszonką
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 50 minut
  • 180 °C

Składniki:

    ciasto
  • mąka krupczatka - 2 szklanki
  • jajko - 2 sztuki
  • cukier puder - 1 szklanka
  • Kostka do pieczenia Kasia - 1 opakowanie
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie
  • śmietana gęsta - 2 łyżki
  • rabarbar - 0.7 kilogramów
  • kruszonka
  • mąka krupczatka - 0.33 szklanek
  • wiórki kokosowe - 0.66 szklanek
  • Kostka do pieczenia Kasia - 0.5 opakowań
  • cukier puder - 0.5 szklanek

Sposób przygotowania:

  1. Kasię z cukrem pudrem i cukrem waniliowym ucieramy mikserem na puch. Ucierając, dodajemy po jednym jajku.
  2. Gdy składniki się połączą, dodajemy przesianą przez sito mąkę z proszkiem do pieczenia. Ucieramy.
  3. Gdy ciasto jest zbyt ścisłe, dodajemy kwaśną śmietanę i miksujemy jeszcze chwilkę.
  4. Gotowe ciasto wykładamy na wysmarowaną tłuszczem średniej wielkości blachę, wyrównujemy powierzchnię, rozkładamy pokrojony w kostkę rabarbar i posypujemy wierzch kokosową kruszonką.
  5. Kruszonkę robi się bardzo łatwo...wszystkie potrzebne do niej składniki siekamy, a gdy się połączą, to czubkami palców wyrabiamy kruszonkę i od razu posypujemy nią ciasto.
  6. Całość wstawiamy do nagrzanego do temperatury 180 stopni C piekarnika i pieczemy około 45-60 minut w zależności od grubości ciasta. Upieczone ciasto po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem i gotowe.