Racuchy dyniowe z serem i syropem klonowym
  • 45 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • dynia - 300 gramów
  • mleko - 300 mililitrów
  • Cynamon z Wietnamu Knorr - 0.5 łyżek
  • Goździki z Indonezji Knorr - 3 sztuki
  • mąka pszenna - 100 gramów
  • jajko - 1 sztuka
  • proszek do pieczenia - 0.5 łyżek
  • cukier - 2 łyżki
  • twarożek - 1 opakowanie
  • margaryna - 40 gramów
  • cukier puder - 20 gramów
  • syrop klonowy

Sposób przygotowania:

  1. Dynię pokrój w drobną kostkę i ugotuj w mleku z dodatkiem cynamonu i roztartych goździków.
  2. Gdy będzie miękka, zmiksuj całość. Powinno powstać niezbyt gęste puree.
  3. Do puree z dyni dodaj jajo, mąkę, cukier, i proszek do pieczenia, wymieszaj i odstaw ciasto na 10 minut.
  4. Na patelni rozpuść margarynę. Smaż małe racuchy na średnio rozgrzanym tłuszczu kilka minut z każdej strony. Placki powinny być chrupiące i złociste na zewnątrz i puszyste w środku.
  5. Gotowe racuchy przełóż na talerz. Na każdym połóż po łyżce twarożku. Całość posyp cukrem pudrem i polej syropem klonowym. Podawaj natychmiast.