Racuchy na oliwie

Składniki:

  • sól - 1 szczypta
  • cukier - 2 łyżki
  • miód - 60 mililitrów
  • mąka - 400 gramów
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • oliwa - 4 łyżki
  • mięta - 6 sztuk
  • soda oczyszczona - 0.5 łyżeczek
  • czekolada - 80 gramów
  • maślanka - 350 mililitrów
  • jajko roztrzepane - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę wymieszaj z cukrem, proszkiem do pieczenia, sodą i solą.
  2. Wlej jajko, maślankę i dwie łyżki oliwy. Całość wymieszaj na gładką masę, a następnie dodaj czekoladę.
  3. Na średniej wielkości patelni rozgrzej pozostałe dwie łyżki oliwy.
  4. Wlej 60 ml ciasta racuchowego na patelnię i smaż do czasu, gdy się zrumieni.
  5. Odwróć racucha łopatką i zrumień z drugiej strony. Przełóż do nagrzanego piekarnika.
  6. Powtarzaj te czynności z pozostałym ciastem, dolewając na patelnię oliwy. Przed podaniem polej racuchy miodem i udekoruj listkami mięty.