| Przygotowanie |
| Krok 1 |
| Mąkę wymieszaj z cukrem, proszkiem do pieczenia, sodą i solą. |
| Krok 2 |
| Wlej jajko, maślankę i dwie łyżki oliwy. Całość wymieszaj na gładką masę, a następnie dodaj czekoladę. |
| Krok 3 |
| Na średniej wielkości patelni rozgrzej pozostałe dwie łyżki oliwy. |
| Krok 4 |
| Wlej 60 ml ciasta racuchowego na patelnię i smaż do czasu, gdy się zrumieni. |
| Krok 5 |
| Odwróć racucha łopatką i zrumień z drugiej strony. Przełóż do nagrzanego piekarnika. |
| Krok 6 |
| Powtarzaj te czynności z pozostałym ciastem, dolewając na patelnię oliwy. Przed podaniem polej racuchy miodem i udekoruj listkami mięty. |