Racuchy na oliwie

0


Łatwe


45 min.


4 os.

Składniki
sól1 szczypta
cukier2 łyżki
miód60 mililitrów
mąka400 gramów
proszek do pieczenia2 łyżeczki
oliwa4 łyżki
mięta6 sztuk
soda oczyszczona0.5 łyżeczek
czekolada80 gramów
maślanka350 mililitrów
jajko roztrzepane 1 sztuka
Przygotowanie
Krok 1
Mąkę wymieszaj z cukrem, proszkiem do pieczenia, sodą i solą.
Krok 2
Wlej jajko, maślankę i dwie łyżki oliwy. Całość wymieszaj na gładką masę, a następnie dodaj czekoladę.
Krok 3
Na średniej wielkości patelni rozgrzej pozostałe dwie łyżki oliwy.
Krok 4
Wlej 60 ml ciasta racuchowego na patelnię i smaż do czasu, gdy się zrumieni.
Krok 5
Odwróć racucha łopatką i zrumień z drugiej strony. Przełóż do nagrzanego piekarnika.
Krok 6
Powtarzaj te czynności z pozostałym ciastem, dolewając na patelnię oliwy. Przed podaniem polej racuchy miodem i udekoruj listkami mięty.
Autor: pasibrzuchPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl