Racuchy z sera

Składniki:

  • twaróg - 60 dekagramów
  • ziemniaków - 25 dekagramów
  • śmietana - 100 mililitrów
  • masło - 2 łyżki
  • jajka - 4 sztuki
  • smalec - 4 łyżki
  • szklanki mąki
  • sok z owoców
  • cukier - 1 gram

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki gotujemy, rozbijamy je i odstawiamy aż wystygną. Gdy ziemniaki są już zimne mielimy je razem z twarogiem. Dodajemy śmietanę i zaczynamy mieszać. Cały czas ucierając wbijamy żółtka jaj i dosypujemy cukier. Z białek ubijamy pianę i ostrożnie łączymy z mąką. Całość delikatnie łączymy po czym łyżką wydzielamy placki, które układamy na roztopionym i rozgrzanym smalcu. Placki podajmy na słodko oblane sokiem (bądź syropem klonowym).