Rafaello
  • 15 minut
  • Łatwe

Składniki:

  • żółtko - 3 sztuki
  • mąka pszenna - 3 łyżki
  • mąka ziemniaczana - 3 łyżki
  • mleko - 3 szklanki
  • cukier - 1 szklanka
  • cukier waniliowy - 3 opakowania
  • wiórki kokosowe - 450 gramów
  • Kostka do pieczenia Kasia - 1 sztuka
  • krakersy - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. Żółtka utrzeć z cukrem waniliowym na puszystą pianę, dodać mąkę ziemniaczaną, pszenną, szklankę mleka i dokładnie wymieszać.
  2. 2 szklanki mleka zagotować z cukrem i 1 paczką wiórków kokosowych.
  3. Do gotującego się mleka dodać masę z żółtkami i mieszać na ogniu, aż zgęstnieje.
  4. Dodać Kasię i mieszać do uzyskania jednolitej masy.
  5. Tortownicę wyłożyć krakersami, a następnie zalać 1/3 kremu.
  6. Przełożyć ponownie krakersami itd.
  7. Wierzchnią warstwę kremu obficie posypać pozostałą częścią wiórków kokosowych.
  8. Pozostawić w lodówce na około 3-4 godziny.