Rafaello

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

1

10 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

10 osób wydrukowało

Pobierz pdf

16 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

7 sztuk

1 szklanka

1 szklanka

0.5 szklanki

1 łyżeczka

1 szklanka

krem:

2 szklanki

100 gramów

2 łyżki

zasmażka:

2 łyżki

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ciasto: żółtka oddzielić od białek. Z białek ubić pianę na sztywno, miksując dodać: żółtka, cukier, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia (przesianą przez sitko), na końcu dodać mak.

Krok 2

Blaszkę posmarować olejem i oprószyć bułką tartą - wylać na blaszkę ciasto. Piec 30 minut w temp. 180 st. C.

Krok 3

Krem: 1 szklankę mleka zagotować, w drugiej wymieszać mąkę i zamoczyć wiórki. Gdy mleko będzie się gotować, wlać namoczone wiórki i ugotować je tak jak budyń. Ostudzić.

Krok 4

Ostudzony biszkopt przeciąć wzdłuż na pół, do 1/2 szklanki wody dodać pół olejku cytrynowego i nasączyć połową spód ciasta.

Krok 5

Ukręcić miękką Kasię z cukrem pudrem, dodając po łyżce budyniu kokosowego. Połowę kremu wyłożyć na spód ciasta, położyć wierzch ciasta, nasączyć go i położyć resztę kremu.

Krok 6

Zasmażka: Kasię rozpuścić na patelni, dodać cukier puder i wiórki. Zasmażyć to na złoty kolor. Przestudzić i wyłożyć je na ciasto. Włożyć na pół godziny do lodówki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Rafaello - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Rafaello - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Rafaello - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Rafaello - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Rafaello - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Rafaello - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Rafaello - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej