Ragout z kurczaka
  • 30 minut
  • 6 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • udka z kurczaka bez skóry i kości - 600 gramów
  • Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny - 3 łyżki
  • zielone oliwki - 50 gramów
  • pomidory pelatti z puszki - 1 opakowanie
  • Przyprawa do pikantnego kurczaka Knorr - 1 łyżka
  • kapary - 1 łyżka
  • ostra papryka - 1 sztuka
  • gałązka świeżego tymianku
  • ząbki czosnku - 2 sztuki
  • cebula szalotka - 4 sztuki

Sposób przygotowania:

  1. Mięso z udek umyj, wysusz, pomieszaj z Ramą oraz z przyprawą do kurczaka.
  2. Obsmaż na dobrze rozgrzanej głębokiej patelni. Dzięki wymieszaniu przyprawy w gęstej Ramie, przyprawa równomiernie dotrze do każdego kawałka mięsa, a podczas smażenia tłuszcz nie będzie pryskać.
  3. Na patelnię dodaj przekrojone na cztery części cebulki, posiekany czosnek i ostrą paprykę. Całość smaż dłuższą chwilę, po czym kurczaka zalej pomidorami z puszki, dodaj kapary, oliwki i tymianek. Wszystko razem duś pod przykryciem około 30 minut, tak aby kurczak był miękki.