Ragout z kurczaka

66


Łatwe


30 min.


6 os.

Składniki
udka z kurczaka bez skóry i kości1 kilogram
marchewka1 sztuka
czerwona cebula2 sztuki
seler naciowy, kłącza3 sztuki
cukinia1 sztuka
papryka żółta1 sztuka
papryka czerwona1 sztuka
ząbki czosnku3 sztuki
oliwki czarne lub zielone100 gramów
kapary3 łyżki
puszka pomidorów pelati1 sztuka
Przyprawa do pikantnego kurczaka Knorr2 łyżki
tymianek suszony1 łyżeczka
suszony rozmaryn1 łyżeczka
suszone oregano1 łyżeczka
liść laurowy3 sztuki
ziele angielskie5 ziaren
oliwa z oliwek50 mililitrów
białe wytrawne wino100 mililitrów
natka pietruszki1 pęczek
Przygotowanie
Krok 1
Mięso z udek pokrój na mniejsze kawałki, oprósz przyprawą do pikantnego kurczaka Knorr, odstaw do lodówki na kilka godzin.
Krok 2
Marchew i cebulę pokrój w pół plastry, paprykę w grubą 2-3 cm kostkę, selera naciowego pokrój w poprzek z małe kawałki, posiekaj czosnek i natkę pietruszki
Krok 3
W szerokim garnku lub patelni na rozgrzanej oliwie obsmaż mięso, przełóż je na bok. W tym samym naczyniu obsmaż czosnek, gdy zacznie silnie pachnąć dodaj cebulę selera i marchew smaż chwilę a następnie dodaj paprykę, wszystko razem smaż kolejną chwilę mieszając warzywa co jakiś czas.
Krok 4
Dodaj na powrót mięso, całość podlej białym winem gotuj aż wino prawie zupełnie odparuje. Do garnka dodaj puszkę pomidorów, kapary i oliwki 100 ml wody, oraz przyprawy. Wszystko razem duś około 20-30 minut, tak aby sos zgęstniał, a mięso doszło w środku.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl