Rajskie mleczko
  • 60 minut
  • Trudne

Wskazówki pieczenia:

  • 20 minut
  • 180 °C

Składniki:

  • jajko - 4 sztuki
  • mąka tortowa - 1 łyżka
  • mąka ziemniaczana - 4 łyżki
  • cukier puder - 0.5 szklanek
  • proszek do pieczenia - 4 łyżeczki
  • Kostka do pieczenia Kasia - 10 dekagramów
  • mleko skondensowane niesłodzone - 1 opakowanie
  • galaretka cytrynowa - 1 opakowanie
  • galaretka agrestowa - 1 opakowanie
  • woda wrząca - 2 szklanki
  • winogrona - 0.5 kilogramów
  • galaretka agrestowa - 1 opakowanie
  • woda wrząca - 2 szklanki

Sposób przygotowania:

  1. Wykonanie biszkoptu: Ubić na sztywno (mikserem) białko z cukrem pudrem.
  2. Dodać do ubitych białek żółtka jajek - dalej miksować.
  3. Następnie dodać do powstałej masy wymieszane wcześniej sypkie składniki, tj. mąkę tortową, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia.
  4. Przelać masę do wysmarowanej margaryną Kasią formy (mała blacha) i upiec ok. 20 minut w temp. 180 stopni. Ostudzić.
  5. Wykonanie ptasiego mleczka.
  6. Rozpuścić najpierw cytrynową galaretkę z 1 szklanką wrzątku (to jest połowa zalecanej na opakowaniu wody).
  7. Po kilkunastu minutach rozpuścić galaretkę agrestową analogicznie - z 1 szklanką wrzątku. Chodzi o to, żeby galaretki tężały w różnym czasie.
  8. Zostawić rozpuszczone galaretki do stężenia.
  9. Połowę zawartości puszki mleka niesłodzonego (ok. 1 szklanki ubić mikserem na ścisłą pianę i dodać do tej piany stężałą galaretkę cytrynową). Powstałą pianę cytrynową "wylać" na ostudzony biszkopt.
  10. Następnie drugą część mleka niesłodzonego ubić mikserem (analogicznie jak cytrynową) - również na pianę i dodać do niej galaretkę agrestową.
  11. Powstałą pianę wylać do formy z biszkoptem i wcześniej wylanej piany cytrynowej.
  12. Udekorować na wierzchu owocami winogron i na koniec całość zalać galaretką agrestową przygotowaną wg przepisu na opakowaniu.