Ramen z nudle wg Buni

3


Łatwe


30 min.


1 os.

Składniki
krewetki małe3 sztuki
jajko1 sztuka
posiekany szczypiorek1 łyżka
grzybki mun 1 sztuka
bambus konserwowy1 łyżka
starty świeży imbir1 łyżeczka
cukier brązowy1 szczypta
sos teriyaki2 łyżki
wodorosty Tororo Nori1 szczypta
masło1 łyżka
suszony tuńczyk w płatkach (Katsuobuschi)1 szczypta
Nudle Pieczony kurczak Knorr1 sztuka
Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr1 sztuka
Przygotowanie
Krok 1
Namoczyć grzybek Mun .
Krok 2
Wlać do garnka 1/2 litra wody- wrzucić płatki tuńczyka wodorosty, bambus, imbir i pocięty na bardzo cienkie paseczki grzybek Mun . Gotować 15 minut.
Krok 3
Wrzucić zawartość opakowania zupki ,Knorr ( makaron i zawartość saszetki). Wlać sos Teriyaki. Przykryć garnek.
Krok 4
Na patelni rozgrzać masło i wrzucić osuszone ( rozmrożone ) krewetki . Posypać rozkruszoną mini kostką Czosnek. Smażyć po 3 minuty z każdej strony .Odłożyć na bok .
Krok 5
Na pozostałym na patelni maśle usmażyć sadzone jajko ( tak by żółtko było luźne ).
Krok 6
Doprawić zupę do smaku szczyptą cukru i przelać do miski. Na wierzchu ułożyć jajko i krewetki - posypać szczypiorkiem.
Autor: Grażyna MolakPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl