Ramen z nudle wg Buni
  • 30 minut
  • 1 osoba
  • Łatwe

Składniki:

  • krewetki małe - 3 sztuki
  • jajko - 1 sztuka
  • posiekany szczypiorek - 1 łyżka
  • grzybki mun - 1 sztuka
  • bambus konserwowy - 1 łyżka
  • starty świeży imbir - 1 łyżeczka
  • cukier brązowy - 1 szczypta
  • sos teriyaki - 2 łyżki
  • wodorosty Tororo Nori - 1 szczypta
  • masło - 1 łyżka
  • suszony tuńczyk w płatkach (Katsuobuschi) - 1 szczypta
  • Nudle Pieczony kurczak Knorr - 1 sztuka
  • Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. Namoczyć grzybek Mun .
  2. Wlać do garnka 1/2 litra wody- wrzucić płatki tuńczyka wodorosty, bambus, imbir i pocięty na bardzo cienkie paseczki grzybek Mun . Gotować 15 minut.
  3. Wrzucić zawartość opakowania zupki ,Knorr ( makaron i zawartość saszetki). Wlać sos Teriyaki. Przykryć garnek.
  4. Na patelni rozgrzać masło i wrzucić osuszone ( rozmrożone ) krewetki . Posypać rozkruszoną mini kostką Czosnek. Smażyć po 3 minuty z każdej strony .Odłożyć na bok .
  5. Na pozostałym na patelni maśle usmażyć sadzone jajko ( tak by żółtko było luźne ).
  6. Doprawić zupę do smaku szczyptą cukru i przelać do miski. Na wierzchu ułożyć jajko i krewetki - posypać szczypiorkiem.