Ratatouille, czyli lato na talerzu

0


Łatwe


60 min.


5 os.

Składniki
bakłażan1 sztuka
cukinia1 sztuka
zielona papryka1 sztuka
czerwona papryka1 sztuka
żółta papryka1 sztuka
dojrzały pomidor8 sztuk
cebula1 sztuka
ząbek czosnku3 sztuki
świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy1 sztuka
świeże oregano gałązki4 sztuki
świeży tymianek gałązka4 sztuki
świeża bazylia gałązki4 sztuki
ocet balsamiczny1 łyżka
cukier brązowy2 łyżeczki
oliwa z oliwek extra virgin2 łyżki
sól1 szczypta
pieprz1 szczypta
Przygotowanie
Krok 1
Wszystkie warzywa dokładnie myjemy. Cebulę siekamy a czosnek wyciskamy. Odstawiamy na bok. Resztę składników kroimy w małą kostkę (bakłażan,cukinia,papryka,pomidory). Najlepsze będą pomidory Lima, są bardziej słodkie i zawierają mniej wody niż inne.
Krok 2
W dużym garnku zagrzewamy 2 łyżki oliwy i dodajemy cebulę i czosnek, smażymy kilka minut, aż się zeszkli. Po chwili dodajemy wszystkie pokrojone warzywa wraz z oberwanymi listkami ziół, octem, cukrem i sokiem z pomarańczy. Mieszamy dokładnie i gotujemy ok 30 minut, od czasu do czasu mieszając. Warzywa powinny być miękkie, a woda z pomidorów powinna znacznie się zredukować. Jeśli trzeba gotujemy chwilę dłużej.
Krok 3
Na końcu dodajemy sól i pieprz. Podajemy z ryżem, kuskusem, makaronem lekką zieloną sałatką lub na chrupiącej bagietce.
Autor: FoodpornveganstylePrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl