Ratatouille, czyli lato na talerzu
  • 60 minut
  • 5 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • bakłażan - 1 sztuka
  • cukinia - 1 sztuka
  • zielona papryka - 1 sztuka
  • czerwona papryka - 1 sztuka
  • żółta papryka - 1 sztuka
  • dojrzały pomidor - 8 sztuk
  • cebula - 1 sztuka
  • ząbek czosnku - 3 sztuki
  • świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy - 1 sztuka
  • świeże oregano gałązki - 4 sztuki
  • świeży tymianek gałązka - 4 sztuki
  • świeża bazylia gałązki - 4 sztuki
  • ocet balsamiczny - 1 łyżka
  • cukier brązowy - 2 łyżeczki
  • oliwa z oliwek extra virgin - 2 łyżki
  • sól - 1 szczypta
  • pieprz - 1 szczypta

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie warzywa dokładnie myjemy. Cebulę siekamy a czosnek wyciskamy. Odstawiamy na bok. Resztę składników kroimy w małą kostkę (bakłażan,cukinia,papryka,pomidory). Najlepsze będą pomidory Lima, są bardziej słodkie i zawierają mniej wody niż inne.
  2. W dużym garnku zagrzewamy 2 łyżki oliwy i dodajemy cebulę i czosnek, smażymy kilka minut, aż się zeszkli. Po chwili dodajemy wszystkie pokrojone warzywa wraz z oberwanymi listkami ziół, octem, cukrem i sokiem z pomarańczy. Mieszamy dokładnie i gotujemy ok 30 minut, od czasu do czasu mieszając. Warzywa powinny być miękkie, a woda z pomidorów powinna znacznie się zredukować. Jeśli trzeba gotujemy chwilę dłużej.
  3. Na końcu dodajemy sól i pieprz. Podajemy z ryżem, kuskusem, makaronem lekką zieloną sałatką lub na chrupiącej bagietce.