Ratatuj à la moussaka

22


Łatwe


45 min.


4 os.

Składniki
bakłażan1 sztuka
mięso mielone500 gramów
Fix Spaghetti Bolognese Knorr1 opakowanie
ryż basmati150 gramów
czerwona cebula2 sztuki
pomidory2 sztuki
cukinia1 sztuka
ser cheddar250 gramów
olej0.5 szklanek
woda1 litr
Przygotowanie
Krok 1
Bakłażana pokrój w długie i cienkie plastry. Następnie usmaż go na oleju, aż się zezłoci i odsącz na ręczniku papierowym. Podobnie uczyń z cukinią.
Krok 2
W szerokim rondlu podsmaż posiekaną cebulę, czosnek i mięso.
Krok 3
Gdy się zrumienią, wlej litr wody, dodaj suchy ryż i całość gotuj pod przykryciem ok. 10 minut, mieszając od czasu do czasu.
Krok 4
Gdy ryż zrobi się miękki, dodaj zawartość opakowania Fix Knorr, wymieszaj i gotuj, aż wszystko zgęstnieje.
Krok 5
Pomidora pokrój w plastry. W naczyniu żaroodpornym układaj warstwami, podobnie do lazani, plastry bakłażana, cukinii i pomidora, przekładając je warstwą ryżu z mięsnym sosem.
Krok 6
Na wierzchu zapiekanki powinien być bakłażan. Całość zasyp szczelnie grubą warstwą startego sera i piecz przez 30 minut w 180 °C.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl