| Przygotowanie |
| Krok 1 |
| Bakłażana pokrój w długie i cienkie plastry. Następnie usmaż go na oleju, aż się zezłoci i odsącz na ręczniku papierowym. Podobnie uczyń z cukinią. |
| Krok 2 |
| W szerokim rondlu podsmaż posiekaną cebulę, czosnek i mięso. |
| Krok 3 |
| Gdy się zrumienią, wlej litr wody, dodaj suchy ryż i całość gotuj pod przykryciem ok. 10 minut, mieszając od czasu do czasu. |
| Krok 4 |
| Gdy ryż zrobi się miękki, dodaj zawartość opakowania Fix Knorr, wymieszaj i gotuj, aż wszystko zgęstnieje. |
| Krok 5 |
| Pomidora pokrój w plastry. W naczyniu żaroodpornym układaj warstwami, podobnie do lazani, plastry bakłażana, cukinii i pomidora, przekładając je warstwą ryżu z mięsnym sosem. |
| Krok 6 |
| Na wierzchu zapiekanki powinien być bakłażan. Całość zasyp szczelnie grubą warstwą startego sera i piecz przez 30 minut w 180 °C. |