Ratatuj à la moussaka
  • 45 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • bakłażan - 1 sztuka
  • mięso mielone - 500 gramów
  • Fix Spaghetti Bolognese Knorr - 1 opakowanie
  • ryż basmati - 150 gramów
  • czerwona cebula - 2 sztuki
  • pomidory - 2 sztuki
  • cukinia - 1 sztuka
  • ser cheddar - 250 gramów
  • olej - 0.5 szklanek
  • woda - 1 litr

Sposób przygotowania:

  1. Bakłażana pokrój w długie i cienkie plastry. Następnie usmaż go na oleju, aż się zezłoci i odsącz na ręczniku papierowym. Podobnie uczyń z cukinią.
  2. W szerokim rondlu podsmaż posiekaną cebulę, czosnek i mięso.
  3. Gdy się zrumienią, wlej litr wody, dodaj suchy ryż i całość gotuj pod przykryciem ok. 10 minut, mieszając od czasu do czasu.
  4. Gdy ryż zrobi się miękki, dodaj zawartość opakowania Fix Knorr, wymieszaj i gotuj, aż wszystko zgęstnieje.
  5. Pomidora pokrój w plastry. W naczyniu żaroodpornym układaj warstwami, podobnie do lazani, plastry bakłażana, cukinii i pomidora, przekładając je warstwą ryżu z mięsnym sosem.
  6. Na wierzchu zapiekanki powinien być bakłażan. Całość zasyp szczelnie grubą warstwą startego sera i piecz przez 30 minut w 180 °C.