Ratatuj z soczewicą
  • 45 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • cukinia duża - 1 sztuka
  • bakłażan - 1 sztuka
  • papryka - 1 sztuka
  • Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr - 1 sztuka
  • Przyprawa w Mini kostkach Pietruszka Knorr - 1 sztuka
  • soczewica brązowa z puszki - 1 opakowanie
  • pomidory krojone puszka - 1 opakowanie
  • suszone pomidory - 4 sztuki
  • cebula - 1 sztuka
  • suszone oregano - 3 łyżki
  • czosnek ząbek - 1 sztuka
  • oliwa - 4 łyżki
  • natka pietruszki - 0.5 pęczków

Sposób przygotowania:

  1. Warzywa umyj i osusz. Bakłażana pokrój na plasterki, posyp solą i odstaw na kwadrans. Następnie plastry bakłażana opłucz z soli i osusz. Paprykę, cukinię i bakłażana pokrój w drobną kostkę.
  2. Na łyżce oliwy z oliwek podsmaż posiekaną cebulę i pokrojony w plasterki czosnek. Gdy zacznie pachnieć dodaj bakłażana i 2 łyżki oliwy z oliwek.
  3. Gdy bakłażan będzie już miękki dodaj paprykę z cukinią, duś kolejne 10 minut.
  4. Następnie dodaj krojone pomidory z puszki i duś 5 minut.
  5. Dodaj do warzyw na patelnie 1/2 puszki osączonej soczewicy, całość przypraw mini kostkami czosnek i pietruszka Knorr, oregano, suszonymi pomidorami, pieprzem i duś jeszcze 2 minuty.
  6. Danie posyp posiekaną natką.