Receptura na ryż i marynatę do ryżu

10


Łatwe


30 min.


4 os.

Składniki
ryż japoński krotko ziarnisty200 gramów
algi1 sztuka
wino ryżowe50 mililitrów
Marynata:
ocet ryżowy150 mililitrów
słodkie wino mirin100 mililitrów
sól1 łyżeczka
sos sojowy2 łyżki
Przygotowanie
Krok 1
Receptura na ryż: Ryż wypłucz kilkakrotnie w zimnej wodzie.
Krok 2
Wypłukany ryż przełóż do szybkowaru lub garnka, w którym będziesz gotował ryż. Dodaj listek kombu, całość zalej 400 mililitrami zagotowanej wody, dodaj wino ryżowe.
Krok 3
Ryż gotuj do miękkości pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu.
Krok 4
Ugotowany ryż przełóż do miski, usuń glony. Ryż zalej marynatą i przykryj ściereczką, odstaw do ostygnięcia. Dobrze jest mieszać ryż od czasu do czasu, żeby szybciej ostygł.
Krok 5
Marynata do ryżu: Połącz wszystkie składniki ze sobą – jeśli zamiast wina użyjesz cukru dodaj około 100 mililitrów wody.
Autor: Piotr MurawskiPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl