Receptura na ryż i marynatę do ryżu
  • 30 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • ryż japoński krotko ziarnisty - 200 gramów
  • algi - 1 sztuka
  • wino ryżowe - 50 mililitrów
  • marynata
  • ocet ryżowy - 150 mililitrów
  • słodkie wino mirin - 100 mililitrów
  • sól - 1 łyżeczka
  • sos sojowy - 2 łyżki
  • woda w miarę potrzeb

Sposób przygotowania:

  1. Receptura na ryż: Ryż wypłucz kilkakrotnie w zimnej wodzie.
  2. Wypłukany ryż przełóż do szybkowaru lub garnka, w którym będziesz gotował ryż. Dodaj listek kombu, całość zalej 400 mililitrami zagotowanej wody, dodaj wino ryżowe.
  3. Ryż gotuj do miękkości pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu.
  4. Ugotowany ryż przełóż do miski, usuń glony. Ryż zalej marynatą i przykryj ściereczką, odstaw do ostygnięcia. Dobrze jest mieszać ryż od czasu do czasu, żeby szybciej ostygł.
  5. Marynata do ryżu: Połącz wszystkie składniki ze sobą – jeśli zamiast wina użyjesz cukru dodaj około 100 mililitrów wody.