Reniferki
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 10 minut
  • 175 °C

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 22.5 dekagramy
  • cukier - 1 szklanka
  • soda - 1 łyżeczka
  • szczypta soli
  • jajko - 2 sztuki
  • aromat waniliowy - 1 opakowanie
  • mąka - 0.5 kilogramów
  • kakao - 3 łyżki
  • precle - 1 opakowanie
  • lentilki - 1 opakowanie
  • czekoladowe łezki - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. Kasię utrzeć mikserem przez kilka minut, dodać cukier, sodę i sól i dalej ucierać, aż do połączenia się składników.
  2. Jajka roztrzepać w oddzielnym naczyniu z wanilią.
  3. Dodać do masy, rozetrzeć i dodać mąkę z kakao.
  4. Masa powinna być bardzo miękka.
  5. Masę wyłożyć na wysypaną mąką deseczkę i rozwałkować na grubość 1/2cm.
  6. Wstawić do zamrażalnika na około 45 min.
  7. Po wyjęciu pokroić w kwadraty, a następnie trójkąty i układać na wysmarowanej blaszce.
  8. Przyklejać precle pod spód trójkąta jako rogi renifera, czekoladowe łezki jako oczy i kolorowe pastylki w miejsce nosa.
  9. Piec około 10-15 min. w nagrzanym do 175 st. piekarniku.