Rigatoni nadziewane tuńczykiem i ricottą

Składniki:

  • 200 g tuńczyka w sosie własnym
  • 250 g serka ricotta
  • 100 ml śmietany 36
  • 1 kostka bulionowa Knorr z oliwą z oliwek i ziołami
  • 250 g makaronu rigatoni (grube rurki)
  • 60 g posiekanych suszonych pomidorów
  • masło do formy
  • sól - 1 szczypta
  • świeżo zmielony pieprz - 1 szczypta

Sposób przygotowania:

  1. Na letnią kolację w stylu śródziemnomorskim polecam RIGATONI NADZIEWANE TUŃCZYKIEM I RICOTTĄ, a do tego ogromną michę mieszanych sałat z dobrą oliwą i octem balsamicznym. Do pełni szczęścia brakuje tylko szklaneczki zimnego białego wina.
  2. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, włącz termoobieg. Osącz tuńczyka, rozdrobnij widelcem na gładką pastę, wymieszaj z ricottą i przypraw do smaku. Masę przełóż do rękawa cukierniczego. Śmietanę wymieszaj z parmezanem. W wodzie z kostką bulionową ugotuj rurki rigatoni (al dente), odcedź i zahartuj zimną wodą. Rurki nafaszeruj masą tuńczykową, ułóż w formie posmarowanej masłem. Polej sosem śmietankowym, posyp pomidorami. Piecz 20 minut.