Risotto
  • 30 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • ryż do risotto arborio - 500 gramów
  • Rosół szlachetny drobiowo-warzywny Knorr - 1 sztuka
  • cebula - 1 sztuka
  • ząbki czosnku - 2 sztuki
  • łodyga selera naciowego - 2 sztuki
  • woda - 1 litr
  • margaryna - 30 gramów
  • białe wytrawne wino - 150 mililitrów
  • parmezan lub inny żółty ser - 150 gramów
  • świeżo mielony czarny pieprz - 1 szczypta
  • olej - 2 łyżki
  • śmietana 30% - 100 mililitrów

Sposób przygotowania:

  1. Na rozgrzanej patelni z olejem i margaryną zeszklij posiekaną cebulę, czosnek i seler.
  2. Kiedy warzywa zmiękną, dodaj suchy ryż i mieszaj go na patelni przez minutę. Następnie dodaj wino i poczekaj, aż odparuje.
  3. Teraz wlej 1 l wody i dodaj kostkę Knorr. Całość dokładnie wymieszaj i gotuj około 15 minut na wolnym ogniu.
  4. Gdy ryż zrobi się miękki, wlej 100 ml śmietanki.
  5. Następnie dodaj ser. Wymieszaj i natychmiast podawaj. Na końcu posyp całość świeżo mielonym pieprzem. Risotto będzie smaczniejsze, jeśli użyjesz parmezanu zamiast zwykłego sera. Pamiętaj również, aby je podać od razu po przygotowaniu.