Risotto cebulowe z kiełbasą
  • 30 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • ryż do risotto arborio - 500 gramów
  • Rosół szlachetny drobiowo-warzywny Knorr - 1 sztuka
  • woda - 1 litr
  • kiełbasa zwyczajna - 2 sztuki
  • cebula biała - 4 sztuki
  • margaryna - 2 łyżki
  • ser żółty - 50 gramów
  • Tymianek z Polski Knorr - 1 szczypta
  • oliwa z oliwek - 2 łyżki
  • natka pietruszki - 0.5 pęczków
  • Pieprz czarny z Wietnamu ziarnisty Knorr - 1 szczypta

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę obierz, pokrój w piórka, a kiełbasę w plastry.
  2. Na patelni z oliwą i margaryną podsmaż cebulę wraz z kiełbasą. Następnie dodaj suchy ryż i mieszaj go przez około 1 minutę.
  3. Wlej 1 litr wody i dodaj kostkę Knorr. Całość dokładnie wymieszaj i gotuj około 15 minut na wolnym ogniu.
  4. Gdy ryż będzie już miękki, dodaj starty ser, tymianek oraz posiekaną natkę pietruszki. Wszystko dokładnie wymieszaj, dopraw pieprzem Knorr i podawaj. Do tego risotto możesz również dodać wędzony boczek.